Tarihi gemiyi Gebze’den giden ekip belgeledi

Gebze 25.06.2021 - 10:32, Güncelleme: 25.06.2021 - 10:32
 

Tarihi gemiyi Gebze’den giden ekip belgeledi

Çanakkale Savaşları sırasında Seddülbahir Kalesi açıklarında Alman U-21 denizaltısı tarafından batırılan İngiliz savaş gemisi ‘H.M.S. Majestic’in dalış turizmine açılmasına yönelik yapılan çalışmalar tamamlandı. Batık, dalış turizmine açılacak.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan protokolle ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen ‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’ projesi kapsamında, Seddülbahir açıklarında bulunan ‘H.M.S. Majestic’ batığını belgeleme çalışmaları TÜBİTAK Marmara Araştırma gemisi tarafından yürütüldü. Alman U-21 denizaltısı tarafından batırılan ve 24 metre derinlikte bulunan 120 metre uzunluğundaki geminin, gelecek yaz aylarında dalış turizmine açılması için çalışmalar tamamlandı. GEBZE’DEN KATKI Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (ÇATAB) tarafından desteklenen, ÇATAB yürütücülüğü ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) danışmanlığında TÜBİTAK MAM ÇTÜE, Çanakkale Savaşında batırılan gemilerin envanterinin çıkarılmasına, korunmasına ve işlev kazandırmasına katkı sunuyor. Proje kapsamında tanımlı olan çalışma alanımızda bulunan, Birinci Dünya Savaşı’nda batırılan tüm gemilerin sualtında mevcut konumlarının tespit edilmesi ve bir batık envanteri oluşturulması projenin amaçları arasında yer alıyor. BİR İLK OLACAK Batıkların dalış turizmine açılması planlanan proje kapsamında, H.M.S. Majestic batığı özelinde bir takım çalışmalar yapıldı. Batığın sualtında belgeleme çalışmaları tamamlanarak, turizme açılması ile hizmete girecek olan ve şu anda üretim aşamasında olan ‘Dalgıç İzleme Sistemi’ TÜBİTAK MAM ÇTÜE tarafından tasarlandı. Bu sistem ile H.M.S. Majestic gemisine dalan dalgıçlar Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (ÇATAB) tarafından bilgisayar ortamında yakın gerçek zamanlı olarak izlenebilecek. Ayrıca, batık bölgesinden canlı görüntü aktarımı yapabilecek olan sualtı kamerası da batık bölgesine yerleştirilecek. Proje danışmanı olan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nden Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Dr. Evren Türkmenoğlu ve ekibi, başta H.M.S. Majestic ve tespit edilen tüm batıklar üzerinde arkeolojik araştırmalara devam ediyor. Projenin tamamlanması ile ilk kez Çanakkale Savaşı’nda batan bir gemi (H.M.S. Majestic) sualtında dalgıçların ziyaretine açılmış olacak.
Çanakkale Savaşları sırasında Seddülbahir Kalesi açıklarında Alman U-21 denizaltısı tarafından batırılan İngiliz savaş gemisi ‘H.M.S. Majestic’in dalış turizmine açılmasına yönelik yapılan çalışmalar tamamlandı. Batık, dalış turizmine açılacak.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan protokolle ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen ‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’ projesi kapsamında, Seddülbahir açıklarında bulunan ‘H.M.S. Majestic’ batığını belgeleme çalışmaları TÜBİTAK Marmara Araştırma gemisi tarafından yürütüldü. Alman U-21 denizaltısı tarafından batırılan ve 24 metre derinlikte bulunan 120 metre uzunluğundaki geminin, gelecek yaz aylarında dalış turizmine açılması için çalışmalar tamamlandı.

GEBZE’DEN KATKI

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (ÇATAB) tarafından desteklenen, ÇATAB yürütücülüğü ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) danışmanlığında TÜBİTAK MAM ÇTÜE, Çanakkale Savaşında batırılan gemilerin envanterinin çıkarılmasına, korunmasına ve işlev kazandırmasına katkı sunuyor. Proje kapsamında tanımlı olan çalışma alanımızda bulunan, Birinci Dünya Savaşı’nda batırılan tüm gemilerin sualtında mevcut konumlarının tespit edilmesi ve bir batık envanteri oluşturulması projenin amaçları arasında yer alıyor.

BİR İLK OLACAK

Batıkların dalış turizmine açılması planlanan proje kapsamında, H.M.S. Majestic batığı özelinde bir takım çalışmalar yapıldı. Batığın sualtında belgeleme çalışmaları tamamlanarak, turizme açılması ile hizmete girecek olan ve şu anda üretim aşamasında olan ‘Dalgıç İzleme Sistemi’ TÜBİTAK MAM ÇTÜE tarafından tasarlandı. Bu sistem ile H.M.S. Majestic gemisine dalan dalgıçlar Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (ÇATAB) tarafından bilgisayar ortamında yakın gerçek zamanlı olarak izlenebilecek. Ayrıca, batık bölgesinden canlı görüntü aktarımı yapabilecek olan sualtı kamerası da batık bölgesine yerleştirilecek. Proje danışmanı olan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nden Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Dr. Evren Türkmenoğlu ve ekibi, başta H.M.S. Majestic ve tespit edilen tüm batıklar üzerinde arkeolojik araştırmalara devam ediyor. Projenin tamamlanması ile ilk kez Çanakkale Savaşı’nda batan bir gemi (H.M.S. Majestic) sualtında dalgıçların ziyaretine açılmış olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.