Cengiz Akgün
Köşe Yazarı
Cengiz Akgün
 

CHP ÖZÜNE DÖNMELİ

12 Eylül faşist darbesi sonrası kapatılan Atatürk’ün partisi CHP ancak 12 yıl sonra 1992 yılında yeniden açılmıştı. Tabi CHP’den boşalan yerde bir başka sosyal demokrat parti SHP vardı. Kİ, SHP’nin kadrolarının yüzde 90’nını CHP’nin eski kadroları oluşturuyordu. Ne var ki CHP’nin tarihsel ve kurumsal varlığı bir türlü doldurulamamıştı. Eksikliği siyasette her şekilde hissediliyordu. Gebze’de de CHP eski partililer tarafından yeniden kuruldu, ilçe başkanlığı faaliyete geçirildi. 1978’de CHP’nin Gebze Belediye Başkanı olan Sedat Tüze bu kez CHP’nin Parti Meclisi’nde ve yeni parti tüzüğünü yazan ekibin içinde yer aldı. 29 Mart 1994 yerel seçimlerinde CHP Gebze’de Sedat Tüze’yi belediye başkan adayı olarak gösterdi. Dönemin CHP genel başkanı Deniz Baykal bizzat Sedat Tüze’nin Gebze’de aday olmasını istemiş ve ‘’Bu bir parti görevidir, git çalış’’demişti. Sedat Tüze parti görevini öylesine değil seçim kazanacak şekilde kabul ederek çalışmaya başlamıştı. O sırada bende CHP Gebze Gençlik Kolları Başkanı olarak partide görev yaptım. 1994 yerel seçiminde CHP’nin Gebze İlçe Başkanı Arif Çobanoğlu idi ve daha sonra CHP Güzeltepe (Şimdiki Çayırova) Belediye Başkan adayı oldu. Arif Çobanoğlu’nda da adaylığı parti görevi olarak verilmiş ve bir dakika dahi düşünmeden kabul etmişti. Bir gün parti binasında yapılan sohbet sırasında Arif Çobanoğlu partili gençlere CHP’nin eski günlerini anlatırken gözlerinin dolduğuna ağlamaklı olduğuna tanıklık ettik. Arif Çobanoğlu, ‘’Çok zor şartlarda her zaman partimiz için, karda, yağmurda çalıştık. Hiçbir çıkar ve beklenti içinde olmadık. Biz bizden önceki parti büyüklerimizin izinden gittik, CHP’nin bayrağını yere düşürmedik’’ demişti. Partiye öylesine bağlı insanlar vardı CHP’de. Zaten o inanç, değerbilirlik ve vefa CHP’yi var eden gerçeklikti. CHP kendi kuruluş ilkelerinden, soldan uzaklaşıp ötekilerine benzemeye çalıştıkça hep kaybetti. En son örneği 14-28 Mayıs 2023 seçimleridir. Seçimlerin ancak ‘sağ’ oylarla kazanılacağına inanan ve CHP’yi sağa çeken zihniyet bir kez daha hüsran yaşanmasını sağladı. Kafası sağcı bir sürü kişi CHP’de vekil, belediye başkanı yapıldı, partide önemli görevler verildi. CHP artık CHP’liler tarafından yönetilmeyince giderek güç kaybetti. CHP ancak yüzünü sola, sosyal demokrasiye, partinin üyelerine dönerse yeni bir başlangıç yapabilir. Aksi halde hayal kırıklığına, seçim kaybetmeye devam eder.   Bu yazı toplam 358 defa okunmuştur
Ekleme Tarihi: 17 Ocak 2024 - Çarşamba

CHP ÖZÜNE DÖNMELİ

12 Eylül faşist darbesi sonrası kapatılan Atatürk’ün partisi CHP ancak 12 yıl sonra 1992 yılında yeniden açılmıştı.

Tabi CHP’den boşalan yerde bir başka sosyal demokrat parti SHP vardı.

Kİ, SHP’nin kadrolarının yüzde 90’nını CHP’nin eski kadroları oluşturuyordu.

Ne var ki CHP’nin tarihsel ve kurumsal varlığı bir türlü doldurulamamıştı.

Eksikliği siyasette her şekilde hissediliyordu.

Gebze’de de CHP eski partililer tarafından yeniden kuruldu, ilçe başkanlığı faaliyete geçirildi.

1978’de CHP’nin Gebze Belediye Başkanı olan Sedat Tüze bu kez CHP’nin Parti Meclisi’nde ve yeni parti tüzüğünü yazan ekibin içinde yer aldı.

29 Mart 1994 yerel seçimlerinde CHP Gebze’de Sedat Tüze’yi belediye başkan adayı olarak gösterdi.

Dönemin CHP genel başkanı Deniz Baykal bizzat Sedat Tüze’nin Gebze’de aday olmasını istemiş ve ‘’Bu bir parti görevidir, git çalış’’demişti.

Sedat Tüze parti görevini öylesine değil seçim kazanacak şekilde kabul ederek çalışmaya başlamıştı.

O sırada bende CHP Gebze Gençlik Kolları Başkanı olarak partide görev yaptım.

1994 yerel seçiminde CHP’nin Gebze İlçe Başkanı Arif Çobanoğlu idi ve daha sonra CHP Güzeltepe (Şimdiki Çayırova) Belediye Başkan adayı oldu.

Arif Çobanoğlu’nda da adaylığı parti görevi olarak verilmiş ve bir dakika dahi düşünmeden kabul etmişti.

Bir gün parti binasında yapılan sohbet sırasında Arif Çobanoğlu partili gençlere CHP’nin eski günlerini anlatırken gözlerinin dolduğuna ağlamaklı olduğuna tanıklık ettik.

Arif Çobanoğlu, ‘’Çok zor şartlarda her zaman partimiz için, karda, yağmurda çalıştık. Hiçbir çıkar ve beklenti içinde olmadık. Biz bizden önceki parti büyüklerimizin izinden gittik, CHP’nin bayrağını yere düşürmedik’’ demişti.

Partiye öylesine bağlı insanlar vardı CHP’de.

Zaten o inanç, değerbilirlik ve vefa CHP’yi var eden gerçeklikti.

CHP kendi kuruluş ilkelerinden, soldan uzaklaşıp ötekilerine benzemeye çalıştıkça hep kaybetti.

En son örneği 14-28 Mayıs 2023 seçimleridir.

Seçimlerin ancak ‘sağ’ oylarla kazanılacağına inanan ve CHP’yi sağa çeken zihniyet bir kez daha hüsran yaşanmasını sağladı.

Kafası sağcı bir sürü kişi CHP’de vekil, belediye başkanı yapıldı, partide önemli görevler verildi.

CHP artık CHP’liler tarafından yönetilmeyince giderek güç kaybetti.

CHP ancak yüzünü sola, sosyal demokrasiye, partinin üyelerine dönerse yeni bir başlangıç yapabilir.

Aksi halde hayal kırıklığına, seçim kaybetmeye devam eder.

 

Bu yazı toplam 358 defa okunmuştur
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.