Simge Çelik Korkmaz
Köşe Yazarı
Simge Çelik Korkmaz
 

Zor Zamanlardan Geçtik

Doğal afetler her zaman korkutucu olmuştur, hele ki geçen sene ülkeyi yasa boğan felaketten sonra hepimizin içine daha da işledi bu durum. Geçen sene yardım merkezlerinin birinde çocuklarla ilgileniyorum, oyunlar oynuyorum, yine öyle zamanlardan birinde Kahramanmaraş’tan bir aile geldi, iki erkek çocuğu var, aile işlerini hallederken çocukları yanımıza alıp ilgilenmeye başladık, abi olan aşırı derecede donuk duruyor haliyle onca şok ve korkudan sonra… Hepimiz biliyoruz ki çocuk oyunla öğrenir, kendini ifade eder, paylaşım yapar. Çocukla oyun oynamaya başladım biraz zaman geçtikten sonra çocuktaki donuk bakışlar hafiflemeye başladığı sırada anne yanımıza geldi ve deprem anını anlatmaya başladı. ‘’Oğlum kucağımdaydı, birden yer altından booomm diye bir ses geldi, biz böyle sallandık’’ derken iki eliyle havada büyükçe daire çizdi. Ben de evet zor bir andı, sizi anlıyorum ama şu an bunu konuşmayalım lütfen, dilerseniz daha sonra çocukların olmadığı yerde konuşuruz dedim. Anne ısrarla anlatmaya devam ettiğinde çocuk titremeye, lütfen sus, anlatma diye ağlamaklı ama donuk bir halde ve titreyen sesle konuştu. Annesini tekrardan uyardım ve uyarılarım yine havada kaldı ve yoğun jest ve mimiklerle anlatımını sürdürdü… Hepimizin gündeminde zaten deprem vardı, televizyonlarda sadece onu izliyorduk ve çocuklarımızda maalesef ki bu duruma maruz kaldılar. Deprem anını yaşayan çocuklarımız zaten büyük korku, kaygı içindedirler. Şok yaşamışlardır. Yoğun bir üzüntü yaşamışlardır. Evlerinden, barklarından olmuştur ayriyeten hayat standartlarının bir anda ortadan kaybolması da cabası, kendilerini güvende hissedememe durumunu zaten yaşayan çocuklarımıza bir de ekstra psikolojik şiddet de bu tarz konuşmalar üzerine eklendi. Birçok çocuk gelişimde gerilikler yaşadı, tek başlarına yatamama, konuşmada gerilik, alt ıslatma, tek kalamama, geceleri uyuyamama gibi bir çok sorunla karşılaşıp, mücadele etti. Unutmayın ki aynı deneyimi yaşamış olsanız bile onların duygularını, hislerini net bir şekilde anlamanız mümkün değildir. Çocuklarınızı daha iyi anlamak için onlarla oyun oynayın, sohbet edin, resim yapın ve ne olursa olsun güvende olduklarını hissettirin, asla böyle bir olay yokmuş, yaşanmamış gibi davranmayın ve asla o anları tekrar tekrar yaşatarak yanında konuşmayın. 1-7 Mart arası Deprem haftası olduğu için bugün bu konuyu seçtim. Depremin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen etkileri hala dün gibi… Bizler duruma ne kadar adapte olursak  onlar da o denli adapte olacaklardır. Evet bu yaşananlar unutulmayacak belki ama sorunları en aza indirmek elimizde…                                                                                                                                               Simge Çelik Korkmaz
Ekleme Tarihi: 06 Mart 2024 - Çarşamba

Zor Zamanlardan Geçtik

Doğal afetler her zaman korkutucu olmuştur, hele ki geçen sene ülkeyi yasa boğan felaketten sonra hepimizin içine daha da işledi bu durum.

Geçen sene yardım merkezlerinin birinde çocuklarla ilgileniyorum, oyunlar oynuyorum, yine öyle zamanlardan birinde Kahramanmaraş’tan bir aile geldi, iki erkek çocuğu var, aile işlerini hallederken çocukları yanımıza alıp ilgilenmeye başladık, abi olan aşırı derecede donuk duruyor haliyle onca şok ve korkudan sonra…

Hepimiz biliyoruz ki çocuk oyunla öğrenir, kendini ifade eder, paylaşım yapar. Çocukla oyun oynamaya başladım biraz zaman geçtikten sonra çocuktaki donuk bakışlar hafiflemeye başladığı sırada anne yanımıza geldi ve deprem anını anlatmaya başladı.

  • ‘’Oğlum kucağımdaydı, birden yer altından booomm diye bir ses geldi, biz böyle sallandık’’ derken iki eliyle havada büyükçe daire çizdi.

Ben de evet zor bir andı, sizi anlıyorum ama şu an bunu konuşmayalım lütfen, dilerseniz daha sonra çocukların olmadığı yerde konuşuruz dedim. Anne ısrarla anlatmaya devam ettiğinde çocuk titremeye, lütfen sus, anlatma diye ağlamaklı ama donuk bir halde ve titreyen sesle konuştu. Annesini tekrardan uyardım ve uyarılarım yine havada kaldı ve yoğun jest ve mimiklerle anlatımını sürdürdü…

Hepimizin gündeminde zaten deprem vardı, televizyonlarda sadece onu izliyorduk ve çocuklarımızda maalesef ki bu duruma maruz kaldılar.

Deprem anını yaşayan çocuklarımız zaten büyük korku, kaygı içindedirler. Şok yaşamışlardır. Yoğun bir üzüntü yaşamışlardır. Evlerinden, barklarından olmuştur ayriyeten hayat standartlarının bir anda ortadan kaybolması da cabası, kendilerini güvende hissedememe durumunu zaten yaşayan çocuklarımıza bir de ekstra psikolojik şiddet de bu tarz konuşmalar üzerine eklendi.

Birçok çocuk gelişimde gerilikler yaşadı, tek başlarına yatamama, konuşmada gerilik, alt ıslatma, tek kalamama, geceleri uyuyamama gibi bir çok sorunla karşılaşıp, mücadele etti.

Unutmayın ki aynı deneyimi yaşamış olsanız bile onların duygularını, hislerini net bir şekilde anlamanız mümkün değildir. Çocuklarınızı daha iyi anlamak için onlarla oyun oynayın, sohbet edin, resim yapın ve ne olursa olsun güvende olduklarını hissettirin, asla böyle bir olay yokmuş, yaşanmamış gibi davranmayın ve asla o anları tekrar tekrar yaşatarak yanında konuşmayın.

1-7 Mart arası Deprem haftası olduğu için bugün bu konuyu seçtim. Depremin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen etkileri hala dün gibi…

Bizler duruma ne kadar adapte olursak  onlar da o denli adapte olacaklardır. Evet bu yaşananlar unutulmayacak belki ama sorunları en aza indirmek elimizde…

                                                                                                                                              Simge Çelik Korkmaz

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Semos
(06.03.2024 17:20 - #72613)
O kadar güzel açıklamışsiniz ki ekleyecek söz kalmamış...Kesinlikle yasayacagimiz olayları belirleyemeyiz ama üstesinden nasıl gelecegimiz bizim elimizde...kaleminize sağlık...
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.