TİRYAKİLERE KÖTÜ HABER!

08.01.2015 - 10:13, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:30
 

TİRYAKİLERE KÖTÜ HABER!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sigara ve alkoldeki vergi artışının 2015 bütçesine 1.8 milyar TL katkı sağlayacağını söyledi. Şimşek, sigaradaki vergileri enflasyona yakın oranlarda artırdıklarını kaydetti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 başından itibaren uygulamaya giren sigara ve alkoldeki vergi artışlarının bütçeye toplamda 1.8 milyar liralık gelir etkisi olacağını söyledi.Kanal 24’ün canlı yayında sorularını yanıtlayan Şimşek, sigara vergilerini enflasyona yakın artırdıklarını, bunun bütçeye 1.3 milyar lira, alkoldeki vergi artışının ise 500 milyon lira gelir katkısı sağlayacağını bildirdi. Şimşek, şunları söyledi:“Piyasadaki sigara fiyatları 10 liraya kadar çıkıyor. Paketi 10 liraya olan da var 5.5 lira olan da var. Maktu ÖTV’yi 5 kuruş artırdık, bunun fiyata yansıması 50 kuruş. 10 liralık sigaradaki artış payı yüzde 5 ama 5.5 ise yüzde 9. Dolayısıyla aslında biz sigarada yüzde 5 ile 9 arasında bir fiyat artışına gittik. Yüzde 10.11 olan yeniden değerleme oranının altında artış sağladık.”Sigaraya yapılacak zamlara göre değişmekle birlikte, ÖTV artışının enflasyona etkisinin 0.25 puan ile 0.50 bandında olabileceği hesaplanıyor.Şimşek, ÖTV düzenlemesinin ardından alkollü içkilerde yüzde 10-16 arasında bir fiyat artışının olacağını tahmin ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:‘İçkide vergi eşitlenecek’“Biraz yeniden değerleme oranının üzerine çıktık onun da temel sebebi AB’ye olan taahhüdümüz. Yani yerel bazı içkilerle ithal edilen bazı içkiler arasındaki pariteyi sağlamamız lazım zaman içerisinde. Biz bir yol haritası vermiştik vergi faslını açarken. Mesela rakıyla ilgili çok tartışma yaşanıyor. Onun aslında sebebi o... Yerel içkilerle dışarıdan gelen içkiler arasında vergi yükünü zaman içerisinde eşitlemeye gideceğiz... Alkollü içkilerde yaptığımız vergi artışlarının gelir etkisi yaklaşık 500 milyon lira olacak. Yani sigara ve içkideki vergi artışlarının bütçeye gelir etkisi 1.8 milyar lira.”Şimşek, sigara firmalarının vergiden kaçınmak, vergiyi daha düşük tutmak için fiyatlarını indirdiklerine vurgu yaparak, vergi artışı nedeniyle şirketler fiyat indirmeye devam ederse maktu vergilerde gereken düzenlemeyi yapacaklarını bildirdi. Kimin tahmini tutacak?Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye BakanıMehmet Şimşek, dün 2015 yılı için enflasyon tahminlerini açıkladılar.Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015’te kur kaynaklı bir dalgalanma olmaması durumunda enflasyonun yüzde 6’lara ineceğini tahmin ettiklerini, hatta bunun mart-nisan aylarında görülebileceğini söyledi.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, petrol fiyatlarının mevcut seviyeleri olan varil başına 50-60dolar arasında kalması halinde cari açık/GSYH oranının yüzde 3-3.5’e düşebileceğini kaydederek, “Petrol fiyatları böyle kalırsa enflasyon yüzde 5’e düşer” dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sigara ve alkoldeki vergi artışının 2015 bütçesine 1.8 milyar TL katkı sağlayacağını söyledi. Şimşek, sigaradaki vergileri enflasyona yakın oranlarda artırdıklarını kaydetti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 başından itibaren uygulamaya giren sigara ve alkoldeki vergi artışlarının bütçeye toplamda 1.8 milyar liralık gelir etkisi olacağını söyledi.
Kanal 24’ün canlı yayında sorularını yanıtlayan Şimşek, sigara vergilerini enflasyona yakın artırdıklarını, bunun bütçeye 1.3 milyar lira, alkoldeki vergi artışının ise 500 milyon lira gelir katkısı sağlayacağını bildirdi. Şimşek, şunları söyledi:
“Piyasadaki sigara fiyatları 10 liraya kadar çıkıyor. Paketi 10 liraya olan da var 5.5 lira olan da var. Maktu ÖTV’yi 5 kuruş artırdık, bunun fiyata yansıması 50 kuruş. 10 liralık sigaradaki artış payı yüzde 5 ama 5.5 ise yüzde 9. Dolayısıyla aslında biz sigarada yüzde 5 ile 9 arasında bir fiyat artışına gittik. Yüzde 10.11 olan yeniden değerleme oranının altında artış sağladık.”
Sigaraya yapılacak zamlara göre değişmekle birlikte, ÖTV artışının enflasyona etkisinin 0.25 puan ile 0.50 bandında olabileceği hesaplanıyor.
Şimşek, ÖTV düzenlemesinin ardından alkollü içkilerde yüzde 10-16 arasında bir fiyat artışının olacağını tahmin ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

‘İçkide vergi eşitlenecek’
“Biraz yeniden değerleme oranının üzerine çıktık onun da temel sebebi AB’ye olan taahhüdümüz. Yani yerel bazı içkilerle ithal edilen bazı içkiler arasındaki pariteyi sağlamamız lazım zaman içerisinde. Biz bir yol haritası vermiştik vergi faslını açarken. Mesela rakıyla ilgili çok tartışma yaşanıyor. Onun aslında sebebi o... Yerel içkilerle dışarıdan gelen içkiler arasında vergi yükünü zaman içerisinde eşitlemeye gideceğiz... Alkollü içkilerde yaptığımız vergi artışlarının gelir etkisi yaklaşık 500 milyon lira olacak. Yani sigara ve içkideki vergi artışlarının bütçeye gelir etkisi 1.8 milyar lira.”
Şimşek, sigara firmalarının vergiden kaçınmak, vergiyi daha düşük tutmak için fiyatlarını indirdiklerine vurgu yaparak, vergi artışı nedeniyle şirketler fiyat indirmeye devam ederse maktu vergilerde gereken düzenlemeyi yapacaklarını bildirdi.

Kimin tahmini tutacak?
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye BakanıMehmet Şimşek, dün 2015 yılı için enflasyon tahminlerini açıkladılar.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015’te kur kaynaklı bir dalgalanma olmaması durumunda enflasyonun yüzde 6’lara ineceğini tahmin ettiklerini, hatta bunun mart-nisan aylarında görülebileceğini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, petrol fiyatlarının mevcut seviyeleri olan varil başına 50-60dolar arasında kalması halinde cari açık/GSYH oranının yüzde 3-3.5’e düşebileceğini kaydederek, “Petrol fiyatları böyle kalırsa enflasyon yüzde 5’e düşer” dedi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.