TÜRKİYE'Yİ KORKUTAN UYARI!

08.01.2015 - 14:47, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:30
 

TÜRKİYE'Yİ KORKUTAN UYARI!

Türkiye'nin su kaynakları tükenecek

Türkiye’nin kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer almasından dolayı yaşadığı sulama sorunlarına değinen İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi 2050 yılına kadar Türkiye’nin su kaynaklarının tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayrıca Çiftçi " Yanlış kentleşme, hızlı nüfus artışı ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler su kullanımını kötü etkileyerek azalmasına neden oldu. Bu konuda bilinçlenmeliyiz" dedi.Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun konuşmasında su kaynaklarının giderek azaldığını, 6 milyon hektar fiilen sulanabilen alan olduğunu ve yeni teknoloji kullanılarak bu sayının 8.5 milyondan daha fazla alanın sulanabileceğini söyledi.TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÇOK BÜYÜKHollanda Ekonomi Bakanlığı Temsilcisi olan Willem Timmerman projenin ilk olarak Hollanda’da saksı bitkileri üzerinde denediğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirtti. Ayrıca Timmerman, "Bu projenin geliştirilmesinde Türkiye’nin rolü çok büyük ve gerekli özeni gösteriyorlar. Diğer ülkelerinde bu bilgilerden yararlanıp, aynı özeni göstermelerini bekliyoruz. Türkiye’ye bu katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu."AMACIMIZ KÜÇÜK ÜRETİCİLERİ BİLİNÇLENDİRMEK"Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Tüzer bu projenin çıkış yerinin Seferihisar İlçesi Orhanlı Köyü olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tüzer; "Bu projeye bizler 8 üretici ile birlikte 2 yıl önce başladık. Amacımız küçük üreticileri bilinçlendirerek tarımsal sulamada daha az su kullanımını teşvik etmekti. Biz burada üretici odaklı çalıştık ve bunun sonucunun su kullanımında yüzde 15 ile yüzde 40 oranında azalma olduğunu gördük. Ancak ürünlerin verimliliğinde çok fark olmadığını gördük" dedi.Çalıştay sonunda katkılarından dolayı 8 üreticiye teşekkür belgesi ve hediyeler takdim edildi.
Türkiye'nin su kaynakları tükenecek

Türkiye’nin kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer almasından dolayı yaşadığı sulama sorunlarına değinen İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi 2050 yılına kadar Türkiye’nin su kaynaklarının tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayrıca Çiftçi " Yanlış kentleşme, hızlı nüfus artışı ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler su kullanımını kötü etkileyerek azalmasına neden oldu. Bu konuda bilinçlenmeliyiz" dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun konuşmasında su kaynaklarının giderek azaldığını, 6 milyon hektar fiilen sulanabilen alan olduğunu ve yeni teknoloji kullanılarak bu sayının 8.5 milyondan daha fazla alanın sulanabileceğini söyledi.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÇOK BÜYÜK

Hollanda Ekonomi Bakanlığı Temsilcisi olan Willem Timmerman projenin ilk olarak Hollanda’da saksı bitkileri üzerinde denediğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirtti. Ayrıca Timmerman, "Bu projenin geliştirilmesinde Türkiye’nin rolü çok büyük ve gerekli özeni gösteriyorlar. Diğer ülkelerinde bu bilgilerden yararlanıp, aynı özeni göstermelerini bekliyoruz. Türkiye’ye bu katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"AMACIMIZ KÜÇÜK ÜRETİCİLERİ BİLİNÇLENDİRMEK"

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Tüzer bu projenin çıkış yerinin Seferihisar İlçesi Orhanlı Köyü olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tüzer; "Bu projeye bizler 8 üretici ile birlikte 2 yıl önce başladık. Amacımız küçük üreticileri bilinçlendirerek tarımsal sulamada daha az su kullanımını teşvik etmekti. Biz burada üretici odaklı çalıştık ve bunun sonucunun su kullanımında yüzde 15 ile yüzde 40 oranında azalma olduğunu gördük. Ancak ürünlerin verimliliğinde çok fark olmadığını gördük" dedi.

Çalıştay sonunda katkılarından dolayı 8 üreticiye teşekkür belgesi ve hediyeler takdim edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.