Aydın’dan İzmit Belediyesi Soruşturmasına İlişkin Açıklama: “Hukuk Herkese Eşit Mesafede Olmalıdır”
Aydın’dan İzmit Belediyesi Soruşturmasına İlişkin Açıklama: “Hukuk Herkese Eşit Mesafede Olmalıdır”
Yeniden Refah Partisi Kocaeli İl Başkanı Ahmet Emre Aydın, İzmit Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında yaşanan tutuklamalara ilişkin yaptığı açıklamada, hukukun üstünlüğü, masumiyet karinesi ve yargı süreçlerinde şeffaflık vurgusu yaptı.
Yeniden Refah Partisi Kocaeli İl Başkanı Ahmet Emre Aydın, İzmit Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında yaşanan tutuklamalara ilişkin yaptığı açıklamada, hukukun üstünlüğü, masumiyet karinesi ve yargı süreçlerinde şeffaflık vurgusu yaptı.
Yeniden Refah Partisi Kocaeli İl Başkanı Ahmet Emre Aydın, İzmit Belediyesi’ne yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in de aralarında bulunduğu 20 kişinin tutuklanmasına ilişkin basın açıklamasında bulundu.
Aydın, açıklamasında hiçbir makam ve mevkinin hukukun üzerinde olmadığını belirterek, yürütülen soruşturmanın adil, şeffaf ve hukuk devleti ilkelerine uygun şekilde sonuçlandırılmasının herkesin ortak beklentisi olduğunu ifade etti.
Tutuklamanın bir ceza değil, koruma tedbiri olduğuna dikkat çeken Aydın, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutuklama kararının yalnızca kuvvetli suç şüphesine değil, aynı zamanda kaçma şüphesi veya delilleri karartma ihtimali gibi ek tutuklama nedenlerine dayanması gerektiğini vurguladı.
Aydın, “Tutuklama, son çare olarak uygulanması gereken bir tedbirdir. Bu şartlar oluşmadan verilen bir tutuklama kararının hukuka aykırı olacağı açıktır” ifadelerini kullandı.
Soruşturma dosyasına ilişkin kamuoyuna yansıyan bilgilerin kendileri açısından endişe verici olduğunu belirten Aydın, iddiaların somut ve maddi delillerle desteklenmesinin önemine işaret etti. Aydın, kuvvetli suç şüphesi için yalnızca isnat, beyan, gizli tanık anlatımı veya etkin pişmanlık ifadelerinin yeterli görülmemesi gerektiğini dile getirdi.
Açıklamasında hukuk önünde eşitlik ilkesine de vurgu yapan Aydın, geçmişte ve günümüzde farklı siyasi partilere mensup belediye başkanları hakkında da ciddi iddiaların gündeme geldiğini belirterek, benzer süreçlerin aynı kararlılık ve hassasiyetle yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Aydın, “Hukuk herkes için eşit işlemeli ve her siyasi görüşe aynı mesafede durmalıdır. Bu operasyonun sadece İzmit ile sınırlı kalmaması, varsa benzer usulsüzlük iddialarının ilimizdeki diğer belediyelerde de kararlılıkla araştırılması gerekmektedir” dedi.
Yeniden Refah Partisi olarak yargı bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne inançlarının tam olduğunu belirten Aydın, sürecin siyasi bir malzeme haline getirilmeden, dosya üzerinden ve tarafların savunma hakları korunarak yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
Partisinin soruşturmayı yakından takip edeceğini ifade eden Aydın, hukuki süreçlerin kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılmasını beklediklerini belirterek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Kamu vicdanında adalet duygusunun zedelenmemesi, hiçbir suçlamanın toplumsal infiale dönüşmemesi ve hukukun her koşulda hâkim kılınması temennisiyle kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Kocaeli HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.