Ev değil müze! Kocaeli’de 42 yılda topladığı 4 bin antikayı sergiliyor

Kültür-Sanat 05.09.2025 - 15:44, Güncelleme: 05.09.2025 - 15:44
 

Ev değil müze! Kocaeli’de 42 yılda topladığı 4 bin antikayı sergiliyor

Kars’tan Kocaeli’ye göç eden 56 yaşındaki Mehmet Emin Ada, 42 yıldır yurt içinde gezdiği şehirlerden topladığı antika parçaları bir araya getirerek 330 metrekarelik dükkânını adeta bir müzeye dönüştürdü. Yaklaşık 4 bin parçalık koleksiyonu ile ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.

1983 yılında memleketi Kars’tan Gebze’ye taşınan Mehmet Emin Ada, Kadıköy Salı Pazarı’nda satın aldığı 18. yüzyıla ait Kabe örtüsü tablosu ile başladığı koleksiyon merakını yıllar içinde büyüterek bugün binlerce parçadan oluşan bir antika sergisine dönüştürdü. Sakıp Sabancı Müzesi’nden ilham alan Ada, deposunda biriktirdiği parçaları 15 yıl önce kendi dükkânında sergilemeye başladı. 4 BİN PARÇA TARİHİ EŞYA SERGİLENİYOR Mehmet Emin Ada’nın 330 metrekarelik sergi alanında dikiş makineleri, ütüler, kameralar, Osmanlı tapuları, askeri teçhizatlar, fosiller, taşlar, Kabe örtüleri, daktilolar, biblolar, şamdanlar ve eski mobilyalar olmak üzere yaklaşık 4 bin antika bulunuyor. “BİR ESKİ PARÇA BULDUĞUMDA MUTLULUĞU YAŞIYORUM” Antikalara olan sevgisini dile getiren Ada, “İnsanlar bir ev veya araba aldığında nasıl mutlu oluyorsa ben de dolaşıp eski bir parça bulduğumda aynı mutluluğu yaşıyorum. Bence tüm güzellikler eski dönemlerde var. Huzuru da orada buluyoruz” ifadelerini kullandı. ZİYARETÇİLER ATA YADİGARI İLE KARŞILAŞIYOR Koleksiyonunda Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma İngiliz dürbünleri ve Çanakkale’de kullanılmış teçhizatlar da bulunduğunu belirten Ada, “Burayı ziyarete gelen mutlaka atasına ait bir şeylerle karşılaşıyor. Bazıları kendi antikalarını da getirip bana veriyor” dedi. “GEÇMİŞİN HUZURUNDA YAŞIYORUM” Dedesi ve ailesine ait eşyaların da koleksiyonun bir parçası olduğunu söyleyen Ada, “Geçmişe baktığımda huzuru buluyorum. Antika koleksiyonunu toplamak kolay değil, her parçanın ayrı bir anısı var. Mutluluk geçmişte kesinlikle, gelecekte değil” sözleriyle duygularını paylaştı.
Kars’tan Kocaeli’ye göç eden 56 yaşındaki Mehmet Emin Ada, 42 yıldır yurt içinde gezdiği şehirlerden topladığı antika parçaları bir araya getirerek 330 metrekarelik dükkânını adeta bir müzeye dönüştürdü. Yaklaşık 4 bin parçalık koleksiyonu ile ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.

1983 yılında memleketi Kars’tan Gebze’ye taşınan Mehmet Emin Ada, Kadıköy Salı Pazarı’nda satın aldığı 18. yüzyıla ait Kabe örtüsü tablosu ile başladığı koleksiyon merakını yıllar içinde büyüterek bugün binlerce parçadan oluşan bir antika sergisine dönüştürdü. Sakıp Sabancı Müzesi’nden ilham alan Ada, deposunda biriktirdiği parçaları 15 yıl önce kendi dükkânında sergilemeye başladı.

Ev değil müze! Kocaeli’de 42 yılda topladığı 4 bin antikayı sergiliyor

4 BİN PARÇA TARİHİ EŞYA SERGİLENİYOR

Mehmet Emin Ada’nın 330 metrekarelik sergi alanında dikiş makineleri, ütüler, kameralar, Osmanlı tapuları, askeri teçhizatlar, fosiller, taşlar, Kabe örtüleri, daktilolar, biblolar, şamdanlar ve eski mobilyalar olmak üzere yaklaşık 4 bin antika bulunuyor.

Ev değil müze! Kocaeli’de 42 yılda topladığı 4 bin antikayı sergiliyor

“BİR ESKİ PARÇA BULDUĞUMDA MUTLULUĞU YAŞIYORUM”

Antikalara olan sevgisini dile getiren Ada, “İnsanlar bir ev veya araba aldığında nasıl mutlu oluyorsa ben de dolaşıp eski bir parça bulduğumda aynı mutluluğu yaşıyorum. Bence tüm güzellikler eski dönemlerde var. Huzuru da orada buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Ev değil müze! Kocaeli’de 42 yılda topladığı 4 bin antikayı sergiliyor

ZİYARETÇİLER ATA YADİGARI İLE KARŞILAŞIYOR

Koleksiyonunda Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma İngiliz dürbünleri ve Çanakkale’de kullanılmış teçhizatlar da bulunduğunu belirten Ada, “Burayı ziyarete gelen mutlaka atasına ait bir şeylerle karşılaşıyor. Bazıları kendi antikalarını da getirip bana veriyor” dedi.

Ev değil müze! Kocaeli’de 42 yılda topladığı 4 bin antikayı sergiliyor

“GEÇMİŞİN HUZURUNDA YAŞIYORUM”

Dedesi ve ailesine ait eşyaların da koleksiyonun bir parçası olduğunu söyleyen Ada, “Geçmişe baktığımda huzuru buluyorum. Antika koleksiyonunu toplamak kolay değil, her parçanın ayrı bir anısı var. Mutluluk geçmişte kesinlikle, gelecekte değil” sözleriyle duygularını paylaştı.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.