AS UFUK OTO KİRALAMA

Gözlüklü Penguen Ailesi Genişliyor

Darıca 25.12.2015 - 15:19, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Gözlüklü Penguen Ailesi Genişliyor

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi tarafından koruma altında bulunan Gözlüklü penguen çiftleri 8 yavru dünyaya getirerek grupta yer alan penguen sayısını 32’ye yükseltti.

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi yetkilileri yaptığı açıklama da “Gözlüklü Penguen Çiftleri’nin şu an kuluçkada ise 2 yumurtası var. 1910 yılında yapılan araştırmaya göre 1,5 milyon olan Afrika Gözlüklü Penguen sayısı günümüzde 50 binden azdır. Bu sürekli ve büyük yok oluşa karşı Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak, koruduğumuz penguenlerin sayısını artırarak, onların soy devamlılığını sağlayarak ve penguenlere doğal yaşam koşullarına uygun koşullar hazırlayarak destek oluyoruz.” Dedi. AFRİKA GÖZLÜKLÜ PENGUENİ (SPHENİSCUS DEMERSUS) HAKKINDA BİLGİ VERDİLER Güney Afrika sularında yer alan 25 adada, Namibya ve Güney Afrika'da dört anakarada yaşamaktadır. Halbuki Penguen denildiğinde akla gelen ilk yerleşim alanı Güney Kutbu ve soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerdir. Ancak Dünyada var olan 17 tür Penguenden biri olan Afrika Pengueni, sıcak iklimin hakim olduğu Güney Afrika’da yaşamaktadır. Hızlı bir nüfus düşüşü yaşayan Afrika Pengueni, Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin(IUCN) 2 yılda bir yayınladığı, tehdit altındaki türleri içeren Kırmızı Listede(Red List) 'Hassas Tur(VULNERABLE)' olarak gösterilmekteydi. Yaşadığı bölgede büyük oranda ticari balıkçılık ve çevresel dalgalanmalar nedeniyle besin bulma sıkıntısı yaşayan Afrika Penguenleri 2010 yılında maalesef Kırmızı Listede Hassas Türler kategorisinden, Tehlike Altındaki Türler(ENDANGERED) kategorisine yükselmiştir. Bu yok oluşun nedenleri besin kıtlığı ile sınırlı değildir. Petrol sızıntıları, Guano ve yumurtalarının toplanması, üreme bölgelerinin tahrip edilmesi ve vahşi kediler ile Kelp Martılarının yumurtalarını avlaması gibi nedenler de Afrika Penguenlerinin hızlıca nüfus kaybı yaşamasına neden olmaktadır. Afrika Penguenleri, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticareti(CITES) ve Göçmen Türler Sözleşmesi(CMS) ile korunma altına alınmıştır. Afrika Penguenlerine yönelik In Situ Koruma(Yerinde Koruma) Faaliyetleri, Güney Afrika’da tüm üreme ve yerleşim alanlarında sürdürülmektedir. Ayrıca, Ex Situ Koruma(Gurbette Koruma) Faaliyetleri, Avrupa’da birçok hayvanat bahçesi ve milli parklar tarafından sürdürülmektedir.
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi tarafından koruma altında bulunan Gözlüklü penguen çiftleri 8 yavru dünyaya getirerek grupta yer alan penguen sayısını 32’ye yükseltti.

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi yetkilileri yaptığı açıklama da “Gözlüklü Penguen Çiftleri’nin şu an kuluçkada ise 2 yumurtası var. 1910 yılında yapılan araştırmaya göre 1,5 milyon olan Afrika Gözlüklü Penguen sayısı günümüzde 50 binden azdır. Bu sürekli ve büyük yok oluşa karşı Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak, koruduğumuz penguenlerin sayısını artırarak, onların soy devamlılığını sağlayarak ve penguenlere doğal yaşam koşullarına uygun koşullar hazırlayarak destek oluyoruz.” Dedi.

AFRİKA GÖZLÜKLÜ PENGUENİ (SPHENİSCUS DEMERSUS) HAKKINDA BİLGİ VERDİLER

Güney Afrika sularında yer alan 25 adada, Namibya ve Güney Afrika'da dört anakarada yaşamaktadır. Halbuki Penguen denildiğinde akla gelen ilk yerleşim alanı Güney Kutbu ve soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerdir. Ancak Dünyada var olan 17 tür Penguenden biri olan Afrika Pengueni, sıcak iklimin hakim olduğu Güney Afrika’da yaşamaktadır. Hızlı bir nüfus düşüşü yaşayan Afrika Pengueni, Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin(IUCN) 2 yılda bir yayınladığı, tehdit altındaki türleri içeren Kırmızı Listede(Red List) 'Hassas Tur(VULNERABLE)' olarak gösterilmekteydi.

Yaşadığı bölgede büyük oranda ticari balıkçılık ve çevresel dalgalanmalar nedeniyle besin bulma sıkıntısı yaşayan Afrika Penguenleri 2010 yılında maalesef Kırmızı Listede Hassas Türler kategorisinden, Tehlike Altındaki Türler(ENDANGERED) kategorisine yükselmiştir. Bu yok oluşun nedenleri besin kıtlığı ile sınırlı değildir. Petrol sızıntıları, Guano ve yumurtalarının toplanması, üreme bölgelerinin tahrip edilmesi ve vahşi kediler ile Kelp Martılarının yumurtalarını avlaması gibi nedenler de Afrika Penguenlerinin hızlıca nüfus kaybı yaşamasına neden olmaktadır.

Afrika Penguenleri, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticareti(CITES) ve Göçmen Türler Sözleşmesi(CMS) ile korunma altına alınmıştır. Afrika Penguenlerine yönelik In Situ Koruma(Yerinde Koruma) Faaliyetleri, Güney Afrika’da tüm üreme ve yerleşim alanlarında sürdürülmektedir.

Ayrıca, Ex Situ Koruma(Gurbette Koruma) Faaliyetleri, Avrupa’da birçok hayvanat bahçesi ve milli parklar tarafından sürdürülmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Marka Flower Çiçekçi