Park ınn

İzmit Meclis’inde Cemevi tartışması

Kocaeli 04.06.2024 - 18:15, Güncelleme: 05.06.2024 - 08:37
 

İzmit Meclis’inde Cemevi tartışması

Cemevlerinin ibadethane statüsünde sayılmasını içeren madde, İzmit Meclisi’nde tartışmaya sebep oldu. Cumhur İttifakı, rapordan ‘ibadethane’ ifadesinin çıkarılmasını istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Aykut Bozkurt’un, “Alevilik bir dinse Cemevlerini ibadethane sayalım” ifadeleri ise tepki çekti. Madde oy çokluğu ile kabul edildi

İzmit Belediyesi’nin Haziran ayı Meclis toplantısı, bugün Belsa Plaza’da bulunan Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. İzmit Beledye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in Türkiye Belediyeler Birliği’nin seçimlerine katılması sebebiyle Meclis’e Başkanvekili Mehmet Ümit Küçükkaya başkanlık etti. 20 gündem maddesinin görüşüldüğü Meclis toplantısı, önergelerin okunmasıyla başladı. Meclis’in en önemli maddesi ise Cemevlerine ibadethane satatüsü verilmesi ile ilgili madde oldu. 2022 yılında da İzmit Meclisi’nde gündeme gelen taleple ilgili Meclis’te tartışmalar yaşanmış, Cumhur İttifakı’nın çoğunlukta olduğu Meclis’te madde kabul edilmemişti. Madde, bu Meclis’te de yeniden gündeme geldi.   MHP GRUBU: İBADETHANE İFADESİ ÇIKARILSIN Madde ile ilgili söz alan MHP Meclis üyesi Okan Karagöz, “Cemevlerini ibadethane sayarsak hizmetlerde de değişikliğe gidilir deniyor. Bizim bu konuda sorun yok. Alevi kardeşlerimiz bizler için çok değerli. Problemimiz, yardımsa yapalım. Hizmetin en iyisini verelim. Arsa tahsis edeceksek birlikte yapalım. Problem yok. Rapordaki küçük bir kelimenin rapordan çıkartılmasını, Cemevlerinin dergah vakıf olarak değiştirilmesini talep ediyoruz. Bu şekilde sonuna kadar destek olacağız. Cemevlerini ibadethane olarak saydığımızda hizmetse Meclis’ten izin almasına gerek yok. Elimizden geleni biz de yaparız. İbadethane konusu bizim yetkimizi aşan bir konu. Biz sınırlarımızı aşarak böyle bir konuya girmemeliyiz. Bu gelen evrakta ibadethane kelimesi çıkarılırsa desteğimiz tamdır. Söylediklerimiz yanlış anlaşılmasın. Ama bu konu bizim yetkimizi aşıyor. 1000 yıldır çözülmeyen sorun dedi arakadaşlarımız. 1000 yıldır çözülmeyen sorunu İzmit Meclisi’nde mi çözeceğiz?” dedi.   BOZKURT: ALEVİLİK DİN Mİ? Tartışmaya katılan AK Parti Grup Başkanvekili Aykut Bozkurt, “Ben sertleşmeden uzalaşrak beraber çıkma taraftarıyım. İlahiyatçı değilim ama Cemevleri ibadethane midir değil midir bunu ilahiyatçılara soralım. Alevilik bir dinse Cemevlerini ibadethane sayalım” dedi   GENÇTÜRK: SİYASİ BİR KARAR DEĞİL CHP Grup Başkanvekili Nazım Gençtürk ise, “Cemevlerine ibadethane değil dediğimizde bir şey değişmiyor. Onlar kendilerini nerede görmek istiyorsa oradadır. Bu karar siyasi bir karar değil. Burada bir imar planı tanımlamasından bahsediliyor. İbadethane yapılırsa destekler daha fazla artıyor. O yapıyı ibadethane statüsünü vermekle bu desteği sağlarız. Biz burada 1000 yıllık bir sorunu çözmeyeceğiz evet ama İzmit için bir sorunu çözeceğiz” ifadelerini kullandı.   KÜÇÜKKAYA: BU KONUDA HASSASIZ İzmit Belediyesi Meclis Başkanvekili Mehmet Ümit Küçükkaya ise, “Hiç kimse kendi inancını başkasına dikte edemez. Bu konuda hassasız. Yıllardır bir dernekmiş gibi muamele göstermek Alevilere haksızlık oluyor. Bu konuyu daha fazla uzatarak vatandaşlarımızın hassasiyetine dokunmayalım” dedi. Madde oy çokluğu ile kabul edildi.  
Cemevlerinin ibadethane statüsünde sayılmasını içeren madde, İzmit Meclisi’nde tartışmaya sebep oldu. Cumhur İttifakı, rapordan ‘ibadethane’ ifadesinin çıkarılmasını istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Aykut Bozkurt’un, “Alevilik bir dinse Cemevlerini ibadethane sayalım” ifadeleri ise tepki çekti. Madde oy çokluğu ile kabul edildi

İzmit Belediyesi’nin Haziran ayı Meclis toplantısı, bugün Belsa Plaza’da bulunan Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. İzmit Beledye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in Türkiye Belediyeler Birliği’nin seçimlerine katılması sebebiyle Meclis’e Başkanvekili Mehmet Ümit Küçükkaya başkanlık etti. 20 gündem maddesinin görüşüldüğü Meclis toplantısı, önergelerin okunmasıyla başladı. Meclis’in en önemli maddesi ise Cemevlerine ibadethane satatüsü verilmesi ile ilgili madde oldu. 2022 yılında da İzmit Meclisi’nde gündeme gelen taleple ilgili Meclis’te tartışmalar yaşanmış, Cumhur İttifakı’nın çoğunlukta olduğu Meclis’te madde kabul edilmemişti. Madde, bu Meclis’te de yeniden gündeme geldi.

 

İzmit Meclis’inde Cemevi tartışması

MHP GRUBU: İBADETHANE İFADESİ ÇIKARILSIN

Madde ile ilgili söz alan MHP Meclis üyesi Okan Karagöz, “Cemevlerini ibadethane sayarsak hizmetlerde de değişikliğe gidilir deniyor. Bizim bu konuda sorun yok. Alevi kardeşlerimiz bizler için çok değerli. Problemimiz, yardımsa yapalım. Hizmetin en iyisini verelim. Arsa tahsis edeceksek birlikte yapalım. Problem yok. Rapordaki küçük bir kelimenin rapordan çıkartılmasını, Cemevlerinin dergah vakıf olarak değiştirilmesini talep ediyoruz. Bu şekilde sonuna kadar destek olacağız. Cemevlerini ibadethane olarak saydığımızda hizmetse Meclis’ten izin almasına gerek yok. Elimizden geleni biz de yaparız. İbadethane konusu bizim yetkimizi aşan bir konu. Biz sınırlarımızı aşarak böyle bir konuya girmemeliyiz. Bu gelen evrakta ibadethane kelimesi çıkarılırsa desteğimiz tamdır. Söylediklerimiz yanlış anlaşılmasın. Ama bu konu bizim yetkimizi aşıyor. 1000 yıldır çözülmeyen sorun dedi arakadaşlarımız. 1000 yıldır çözülmeyen sorunu İzmit Meclisi’nde mi çözeceğiz?” dedi.

 

İzmit Meclis’inde Cemevi tartışması

BOZKURT: ALEVİLİK DİN Mİ?

Tartışmaya katılan AK Parti Grup Başkanvekili Aykut Bozkurt, “Ben sertleşmeden uzalaşrak beraber çıkma taraftarıyım. İlahiyatçı değilim ama Cemevleri ibadethane midir değil midir bunu ilahiyatçılara soralım. Alevilik bir dinse Cemevlerini ibadethane sayalım” dedi

 

İzmit Meclis’inde Cemevi tartışması

GENÇTÜRK: SİYASİ BİR KARAR DEĞİL

CHP Grup Başkanvekili Nazım Gençtürk ise, “Cemevlerine ibadethane değil dediğimizde bir şey değişmiyor. Onlar kendilerini nerede görmek istiyorsa oradadır. Bu karar siyasi bir karar değil. Burada bir imar planı tanımlamasından bahsediliyor. İbadethane yapılırsa destekler daha fazla artıyor. O yapıyı ibadethane statüsünü vermekle bu desteği sağlarız. Biz burada 1000 yıllık bir sorunu çözmeyeceğiz evet ama İzmit için bir sorunu çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

İzmit Meclis’inde Cemevi tartışması

KÜÇÜKKAYA: BU KONUDA HASSASIZ

İzmit Belediyesi Meclis Başkanvekili Mehmet Ümit Küçükkaya ise, “Hiç kimse kendi inancını başkasına dikte edemez. Bu konuda hassasız. Yıllardır bir dernekmiş gibi muamele göstermek Alevilere haksızlık oluyor. Bu konuyu daha fazla uzatarak vatandaşlarımızın hassasiyetine dokunmayalım” dedi. Madde oy çokluğu ile kabul edildi.

 

İzmit Meclis’inde Cemevi tartışması

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.