Park ınn

Körfez’de Roma eserleri bulundu. Alan korumaya alındı!

Kocaeli 28.05.2024 - 12:45, Güncelleme: 28.05.2024 - 12:45
 

Körfez’de Roma eserleri bulundu. Alan korumaya alındı!

Körfez’de yapılan alan çalışmalarında Roma dönemi tarihi eserlerine rastlanmasının ardından bölge üçüncü derece sit alanı ilan edildi ve koruma altına alındı

Körfez Erikli Mahallesi’nde gerçekleştirilen arazi çalışmalarında çeşitli tarihi eserler bulundu. Bölgede tarihi eserlerin bulunmasının ardından harekete geçen Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, bölgede bulunan sanduka ve diğer tarihi eser parçalarının Roma dönemine ait olduğunu belirledi. ÜÇÜNCÜ DERECE SİT ALANI Yaşanan bu gelişmenin ardından ise Körfez Erikli Mahallesi’nde bulunan alanın, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğünce üçüncü derece sit alanı ilan edilmesine karar verildi. Bölge, koruma altına alınırken konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: İNŞAAT YASAK “- Arkeolojik sit alanı ilan tarihinden önce inşaat ruhsatı alınmış ve henüz uygulamaya geçilmemiş parseller ile sit alanı ilan tarihinden sonra inşaat talebinde bulunulan parsellerde belediyesince veya valilikçe inşaat izni verilmeden önce, ilgili Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilerek, sondaj sonuçlarının bu alanlarla ilgili, varsa kazı başkanının görüşleriyle birlikte Müze Müdürlüğünce ilgili Koruma Bölge Kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçilebileceğine, HABERSİZ ÇALIŞMA YAPILAMAYACAK - İlgili Koruma Bölge Kurulunun sondaj kazısı yapılacak alanlara ilişkin genel sondaj kararı alabileceğine, - Alanlarda yapılması planlanan uygulamaların ilgili Koruma Bölge Kurulundan alınacak uygunluk görüşü ile yapılabileceğine, Alanlardan taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklarının açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmemesine” olarak belirlenmesine, alanda her türlü tedbirlerinin ilgili idarelerce alınmasına, alana yönelik Koruma Amaçlı İmar Planının hazırlanarak Konuna Bölge Kuruluna iletilmesine karar verildi”
Körfez’de yapılan alan çalışmalarında Roma dönemi tarihi eserlerine rastlanmasının ardından bölge üçüncü derece sit alanı ilan edildi ve koruma altına alındı

Körfez Erikli Mahallesi’nde gerçekleştirilen arazi çalışmalarında çeşitli tarihi eserler bulundu. Bölgede tarihi eserlerin bulunmasının ardından harekete geçen Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, bölgede bulunan sanduka ve diğer tarihi eser parçalarının Roma dönemine ait olduğunu belirledi.

ÜÇÜNCÜ DERECE SİT ALANI

Yaşanan bu gelişmenin ardından ise Körfez Erikli Mahallesi’nde bulunan alanın, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğünce üçüncü derece sit alanı ilan edilmesine karar verildi. Bölge, koruma altına alınırken konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

İNŞAAT YASAK

“- Arkeolojik sit alanı ilan tarihinden önce inşaat ruhsatı alınmış ve henüz uygulamaya geçilmemiş parseller ile sit alanı ilan tarihinden sonra inşaat talebinde bulunulan parsellerde belediyesince veya valilikçe inşaat izni verilmeden önce, ilgili Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilerek, sondaj sonuçlarının bu alanlarla ilgili, varsa kazı başkanının görüşleriyle birlikte Müze Müdürlüğünce ilgili Koruma Bölge Kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçilebileceğine,

HABERSİZ ÇALIŞMA YAPILAMAYACAK

- İlgili Koruma Bölge Kurulunun sondaj kazısı yapılacak alanlara ilişkin genel sondaj kararı alabileceğine,
- Alanlarda yapılması planlanan uygulamaların ilgili Koruma Bölge Kurulundan alınacak uygunluk görüşü ile yapılabileceğine, Alanlardan taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklarının açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmemesine” olarak belirlenmesine, alanda her türlü tedbirlerinin ilgili idarelerce alınmasına, alana yönelik Koruma Amaçlı İmar Planının hazırlanarak Konuna Bölge Kuruluna iletilmesine karar verildi”

Körfez’de Roma eserleri bulundu. Alan korumaya alındı!

Körfez’de Roma eserleri bulundu. Alan korumaya alındı!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.