Cengiz Ceylan
Köşe Yazarı
Cengiz Ceylan
 

Buzdolabımızın rafları ne durumda?

“Benim ülkemde marketlerde raflar boş değil. Ama Amerika’da bile bugün raflar boş, Fransa’da raflar boş, Almanya’da raflar boş. Benim vatandaşım şu anda istediği her türlü ürünü marketlerde bulabiliyor. Elhamdülillah bizde bolluk, bereket yoluna devam ediyor.” Diyor.   Bir vatandaş olarak yaşadığım yerdeki hangi markete girdiysem rafların tıka basa dolu olduğuna şahit oldum. Elhamdülillah bolluk, bereket yerindeydi. Bu bir doğru tespittir. Ama diğer ülkelere gitmediğim gibi ölünceye kadarda gitme imkânım olamayacağından oradaki marketlerin raflarının dolu mu, boş mu olduğunu bilemem.   Ancak Adı geçen Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde buzdolaplarının raflarının dopdolu, hatta tıka basa dolu olacağından adım kadar çok çok eminim.  Türkiye’de ise Elhamdülillah bolluk, bereket almış başını gidiyor, tüm market rafları dopdolu. Ama halkın en az % 85’inin buzdolaplarının rafları ise bomboş.   Market raflarının bom boş olduğu söylenen Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerin enflasyon rakamlarına bakıldığında; ABD ‘de enflasyon ekimde aylık yüzde 0,4 yıllık ise yüzde 7,7 olmuş. Almanya’da kasım ayı tüketici enflasyonu yüzde 0,5 yıllık bazda yüzde 10 olarak gerçekleşmiş. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) öncü verilerine göre, Euro Bölgesi yıllık enflasyonu Kasım’da %10 olmuştur. Türkiye’de ise 2022 yılı Kasım ayında TÜFE yüzde 2,88 oranında Yıllık enflasyonda yüzde 84,39 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu enflasyonist rakamlara bakıldığında Amerika ve gelişmiş Avrupa ülkelerinde market raflarının, vatandaşlarca boşaltılmış olması gayet yerinde ve doğru bir gelişmedir. Çünkü onların para keseleri, cepleri dolu olduğundan marketi girip ihtiyacı olan herşeyi eksiksiz olarak alıp evine dönerken, geride boşalmış market raflarını bırakıyorlar.   Türkiye’de ise markete girenler şöyle bir fiyatları gözden geçirdikten sonra, cebindeki para ile sadece çok acil olan bir iki adet bir şey alıp marketten çıktığı için çok şükür bizim market raflarımız dopdolu kalıyor.             Önemli olan buzdolaplarının değil, marketlerin raflarının dolu olmasıymış. Bunu ben değil yöneticilerimiz söylüyor.                         Cengiz Ceylan                     Eğitimci Yazar  
Ekleme Tarihi: 11 Aralık 2022 - Pazar

Buzdolabımızın rafları ne durumda?

“Benim ülkemde marketlerde raflar boş değil. Ama Amerika’da bile bugün raflar boş, Fransa’da raflar boş, Almanya’da raflar boş. Benim vatandaşım şu anda istediği her türlü ürünü marketlerde bulabiliyor. Elhamdülillah bizde bolluk, bereket yoluna devam ediyor.” Diyor.

 

Bir vatandaş olarak yaşadığım yerdeki hangi markete girdiysem rafların tıka basa dolu olduğuna şahit oldum. Elhamdülillah bolluk, bereket yerindeydi.

Bu bir doğru tespittir. Ama diğer ülkelere gitmediğim gibi ölünceye kadarda gitme imkânım olamayacağından oradaki marketlerin raflarının dolu mu, boş mu olduğunu bilemem.

 

Ancak Adı geçen Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde buzdolaplarının raflarının dopdolu, hatta tıka basa dolu olacağından adım kadar çok çok eminim.

 Türkiye’de ise Elhamdülillah bolluk, bereket almış başını gidiyor, tüm market rafları dopdolu.

Ama halkın en az % 85’inin buzdolaplarının rafları ise bomboş.

 

Market raflarının bom boş olduğu söylenen Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerin enflasyon rakamlarına bakıldığında; ABD ‘de enflasyon ekimde aylık yüzde 0,4 yıllık ise yüzde 7,7 olmuş. Almanya’da kasım ayı tüketici enflasyonu yüzde 0,5 yıllık bazda yüzde 10 olarak gerçekleşmiş.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) öncü verilerine göre, Euro Bölgesi yıllık enflasyonu Kasım’da %10 olmuştur.

Türkiye’de ise 2022 yılı Kasım ayında TÜFE yüzde 2,88 oranında Yıllık enflasyonda yüzde 84,39 düzeyinde gerçekleşmiştir.

Bu enflasyonist rakamlara bakıldığında Amerika ve gelişmiş Avrupa ülkelerinde market raflarının, vatandaşlarca boşaltılmış olması gayet yerinde ve doğru bir gelişmedir. Çünkü onların para keseleri, cepleri dolu olduğundan marketi girip ihtiyacı olan herşeyi eksiksiz olarak alıp evine dönerken, geride boşalmış market raflarını bırakıyorlar.

 

Türkiye’de ise markete girenler şöyle bir fiyatları gözden geçirdikten sonra, cebindeki para ile sadece çok acil olan bir iki adet bir şey alıp marketten çıktığı için çok şükür bizim market raflarımız dopdolu kalıyor.

            Önemli olan buzdolaplarının değil, marketlerin raflarının dolu olmasıymış.

Bunu ben değil yöneticilerimiz söylüyor.

 

 

                    Cengiz Ceylan

                    Eğitimci Yazar

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Zeki Gūneş
(12.12.2022 19:52 - #72459)
Sayın hocam çok isabetlı bir soruna parmaj basmışın ağzına sağlık raflar dolu am alım gūcūmūz yok.Bırde Eczane raflarına baksınlar tansiyon ilaçlarını birer kutu almaya başladık
Cengiz Ceylan Sayın Sağlık Bakanımız dün bu sorunu çözeceğini söyledi. İnşallah İlaç ve eczanecilerimizle ilgili sorunlar çözüme kavuşur.
Cengiz Ceylan Sayın Sağlık Bakanımız dün bu sorunu çözeceğini söyledi. İnşallah İlaç ve eczanecilerimizle ilgili sorunlar çözüme kavuşur.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.