Cengiz Ceylan
Köşe Yazarı
Cengiz Ceylan
 

"DÖKE SAÇA MI, DÖKÜLEN SAÇILANLARI MI KULLANIYORUZ?

Gün geçmiyor ki gündeme damgaya vuran AKP kaynaklı bir söz söylenmesin. Son günlerde gündeme oturan bir sözde Kahramanmaraş ‘tan geldi. AKP Kahramanmaraş İl Kadın Kolları Başkanı Gül Çitil Okur, katıldığı bir programda;” Bizde kriz yok. Market sepetini istediğimiz kadar dolduruyoruz. Engel, sıkıntı yok. Kaynakları döke saça kullanabiliyoruz.”demiş. Bu söz gündem oluşturmasında ne yapsın. Ancak bana göre bu söz çarpıtılmış bir söz. Gül Çitil Okur hanımefendi bir iki yıl öncesinden bahsetmiş olabilir. Gerçekten yaklaşık iki yıl öncesi hangi AVM’ye veya markete giderseniz gidin, market otoparkında aracınıza yer bulamazdınız. Market kasa önlerinde birçok kasiyer olmasına rağmen alış veriş yapanların yoğun olmasından dolayı hesap ödemek için dakikalarca sıra beklenirdi. Alış veriş arabaları tıklım tıklım dolu olurdu. Sadece AVM, market değil, yemek satan işyerleride aynı şekilde dopdoluydu. Gül Çitil Okur hanımefendinin aklında bunlar kalmış olmalı ki böyle bir söz söyleyivermiş. Yooo, günümüz için söylemiş ise o zaman iş başka. Çünkü Gül Çitil Okur hanımefendi, ya tuzu kuru olduğundan, ya da çarşı pazara çıkıp insanların Pazar tezgâhlarının önünde sebze ve meyve fiyatlarına bakıp, iç çekerek alış verişini tamamlamadan geçip gittiğini görmemiş. Sadece bu mu? Dahası var. Her gün marketler açıldığında reyonlar arasında fiyat etiketlerini kontrol ederek acaba hangi marketin daha ucuza mal sattığını araştıran emeklileri, ev hanımlarını da görmemiştir. Önceleri utandığı için pazarlarda akşam karanlığı çöksünde kimse görmeden satılmayan, dökülen ve yerlere saçılan yarı çürük sebze ve meyveleri toplayan insanlar şimdi artık utanacak hali kalmadığı için günün her saatinde Pazar tezgâhlarından dökülecek, saçılacakları gözlediğini de görmemiştir. TÜİK ve Türk- İş’in verilerinden yola çıkan Tüketici Hakları Derneğinin yaptığı çalışmalara göre “Tüketicilerin yüzde 95 dolayındaki kesiminin aç ve yoksul olduğunu, Türkiye’nin nüfusunu yaklaşık 85 milyon olarak aldığımızda, 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul olduğu görülmektedir” denilmektedir. “Varlıklı olanların, yoksulların ne büyük geçim sıkıntısı içinde bulunduklarını bilmezler.” Deniliyor. Bence bal gibi biliniyor. Halkın döke saça kullanacağı bir gelirinin olmadığı görülmemeye, yada görmezlikten ve anlamazlıktan gelinmeye devam ediliyor. Yorumunu sizlere bırakmak istiyorum. Cengiz Ceylan Eğitimci-Yazar
Ekleme Tarihi: 24 Ağustos 2022 - Çarşamba

"DÖKE SAÇA MI, DÖKÜLEN SAÇILANLARI MI KULLANIYORUZ?

Gün geçmiyor ki gündeme damgaya vuran AKP kaynaklı bir söz söylenmesin. Son günlerde gündeme oturan bir sözde Kahramanmaraş ‘tan geldi. AKP Kahramanmaraş İl Kadın Kolları Başkanı Gül Çitil Okur, katıldığı bir programda;” Bizde kriz yok. Market sepetini istediğimiz kadar dolduruyoruz. Engel, sıkıntı yok. Kaynakları döke saça kullanabiliyoruz.”demiş.

Bu söz gündem oluşturmasında ne yapsın. Ancak bana göre bu söz çarpıtılmış bir söz. Gül Çitil Okur hanımefendi bir iki yıl öncesinden bahsetmiş olabilir. Gerçekten yaklaşık iki yıl öncesi hangi AVM’ye veya markete giderseniz gidin, market otoparkında aracınıza yer bulamazdınız. Market kasa önlerinde birçok kasiyer olmasına rağmen alış veriş yapanların yoğun olmasından dolayı hesap ödemek için dakikalarca sıra beklenirdi. Alış veriş arabaları tıklım tıklım dolu olurdu. Sadece AVM, market değil, yemek satan işyerleride aynı şekilde dopdoluydu. Gül Çitil Okur hanımefendinin aklında bunlar kalmış olmalı ki böyle bir söz söyleyivermiş.

Yooo, günümüz için söylemiş ise o zaman iş başka. Çünkü Gül Çitil Okur hanımefendi, ya tuzu kuru olduğundan, ya da çarşı pazara çıkıp insanların Pazar tezgâhlarının önünde sebze ve meyve fiyatlarına bakıp, iç çekerek alış verişini tamamlamadan geçip gittiğini görmemiş. Sadece bu mu? Dahası var. Her gün marketler açıldığında reyonlar arasında fiyat etiketlerini kontrol ederek acaba hangi marketin daha ucuza mal sattığını araştıran emeklileri, ev hanımlarını da görmemiştir. Önceleri utandığı için pazarlarda akşam karanlığı çöksünde kimse görmeden satılmayan, dökülen ve yerlere saçılan yarı çürük sebze ve meyveleri toplayan insanlar şimdi artık utanacak hali kalmadığı için günün her saatinde Pazar tezgâhlarından dökülecek, saçılacakları gözlediğini de görmemiştir.

TÜİK ve Türk- İş’in verilerinden yola çıkan Tüketici Hakları Derneğinin yaptığı çalışmalara göre “Tüketicilerin yüzde 95 dolayındaki kesiminin aç ve yoksul olduğunu, Türkiye’nin nüfusunu yaklaşık 85 milyon olarak aldığımızda, 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul olduğu görülmektedir” denilmektedir. “Varlıklı olanların, yoksulların ne büyük geçim sıkıntısı içinde bulunduklarını bilmezler.” Deniliyor.

Bence bal gibi biliniyor. Halkın döke saça kullanacağı bir gelirinin olmadığı görülmemeye, yada görmezlikten ve anlamazlıktan gelinmeye devam ediliyor.

Yorumunu sizlere bırakmak istiyorum.

Cengiz Ceylan

Eğitimci-Yazar

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (2)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
ZekiGūneş
(24.08.2022 12:45 - #72331)
Hocam @ aģzına saģlık gūzel bir yorum yazısı olmuş
Cengiz Ceylan Teşekkür ederim Zeki bey
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Gürbüz Kuru
(24.08.2022 21:39 - #72347)
Hanımefendi Türkiye'de yaşamıyor galiba.Halkın durumundan haberi yok.Verdiği örnekler çok farklı.Evet,marketler ve pazarlar dolu.Ancak insanlar alamıyor.Hanimefendi galiba yüzde 10'luk kaymak tabakadan olmalıki döküp saçıyor.
Cengiz Ceylan Teşekkür ederim Gürbüz bey
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.