Cengiz Ceylan
Köşe Yazarı
Cengiz Ceylan
 

SEÇİM STARTI VERİLDİ

21 Temmuz 2022 tarihli ve “Ufukta Erken Seçim Görünüyor mu?” başlıklı yazımda  “Mart 2023 ten itibaren Mayıs ayının ortalarına doğru bir erken seçim kararı alması kaçınılmaz olacak” diye belirtmiştim.Sebep olarakta; İktidarın 2018 seçimlerinde Cumhur ittifakınca verilmiş ama yerine getirilmemiş olduğu 3600 ek gösterge, EYT,  gençlerin KYK borçlarının yapılandırılması, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan binlerce işçiye kadro verilmesi, enflasyonun düşürülmesi gibi vaatleri yerine getirmeden seçime gidemeyecek olmasını göstermiştim. Ayrıca, seçimin zamanında yapılması kararı alınırsa, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday olmasını onaylar mı? Onaylarsa o zaman bir meşrutiyet sorunu ortaya çıkar. Ülkede bir huzursuzluk olabilir. Bu sorunun ortadan kalkması için seçimin zamanından önceki bir tarihte yapılmasının gerektiğini belirtmiştim. İktidar bu sıraladığım sorunları eksikliklere rağmen çözmüştür.  Ancak enflasyonun baz etkisiyle düşüyor gibi görünmesi ve buna rağmen başta et çeşitleri ve kiralara, iğneden, ipliğe her şeye yapılan insafsız zamlar ve 06 Şubat’tan itibaren ard arda yaşanılan depremler bütün hesapları değiştirmiş olsa da Cumhurbaşlığınca sözde bir erken seçim yapılması kararı alındı. Yeni sistemde cumhurbaşkanı n erken seçim kararı alma hakkına sahip olduğu için Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün yapılan açıklamasına göre; 14 Mayıs 2023 Pazar günü erken seçim kararı alınmış oldu.   Seçimlerin yenilenmesi kararı kırksekiz saat içinde Resmî Gazete’ de yayımlanarak ilân olunacak. Bu kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılacak. Muhalefet tam bir mutabakat ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan ettiler. Cumhur İttifakının adayı olarak ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi kendini aday  gösterdi. Ancak Önümüzdeki günlerde en çok konuşulanların başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. kez aday olup , olamayacağıdır. Buna karar verecek makam ise YSK’dır. Artık seçim süreci başlamış oldu. Seçimle ilgili takvimi açıklamak ve her türlü kararlara imza atmak bundan sonra YSK’nın görevidir. Bu seçimde asıl oylanacak olan Erdoğan ya da Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi, Ahmet’in, Mehmet’in, Fatma’nın Milletvekili olması değil.  Asıl oylanacak şey; Mevcut tek adamlık Cumhurbaşkanlık sistemine mi devam edilsin, yoksa yeniden çoğulcu parlamenter sisteme mi dönülsün. Bilinçli seçmenler bu tercihe göre oy vereceklerdir. Alınan seçim kararı ülkemize hayırlı olsun.     Cengiz Ceylan  Eğitimci Yazar
Ekleme Tarihi: 10 Mart 2023 - Cuma

SEÇİM STARTI VERİLDİ

21 Temmuz 2022 tarihli ve “Ufukta Erken Seçim Görünüyor mu?” başlıklı yazımda  “Mart 2023 ten itibaren Mayıs ayının ortalarına doğru bir erken seçim kararı alması kaçınılmaz olacak” diye belirtmiştim.Sebep olarakta; İktidarın 2018 seçimlerinde Cumhur ittifakınca verilmiş ama yerine getirilmemiş olduğu 3600 ek gösterge, EYT,  gençlerin KYK borçlarının yapılandırılması, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan binlerce işçiye kadro verilmesi, enflasyonun düşürülmesi gibi vaatleri yerine getirmeden seçime gidemeyecek olmasını göstermiştim.
Ayrıca, seçimin zamanında yapılması kararı alınırsa, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday olmasını onaylar mı? Onaylarsa o zaman bir meşrutiyet sorunu ortaya çıkar. Ülkede bir huzursuzluk olabilir. Bu sorunun ortadan kalkması için seçimin zamanından önceki bir tarihte yapılmasının gerektiğini belirtmiştim.
İktidar bu sıraladığım sorunları eksikliklere rağmen çözmüştür. 
Ancak enflasyonun baz etkisiyle düşüyor gibi görünmesi ve buna rağmen başta et çeşitleri ve kiralara, iğneden, ipliğe her şeye yapılan insafsız zamlar ve 06 Şubat’tan itibaren ard arda yaşanılan depremler bütün hesapları değiştirmiş olsa da Cumhurbaşlığınca sözde bir erken seçim yapılması kararı alındı.
Yeni sistemde cumhurbaşkanı n erken seçim kararı alma hakkına sahip olduğu için Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün yapılan açıklamasına göre;
14 Mayıs 2023 Pazar günü erken seçim kararı alınmış oldu.
  Seçimlerin yenilenmesi kararı kırksekiz saat içinde Resmî Gazete’ de yayımlanarak ilân olunacak. Bu kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılacak.
Muhalefet tam bir mutabakat ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan ettiler.
Cumhur İttifakının adayı olarak ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi kendini aday  gösterdi. Ancak Önümüzdeki günlerde en çok konuşulanların başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. kez aday olup , olamayacağıdır. Buna karar verecek makam ise YSK’dır.
Artık seçim süreci başlamış oldu. Seçimle ilgili takvimi açıklamak ve her türlü kararlara imza atmak bundan sonra YSK’nın görevidir.
Bu seçimde asıl oylanacak olan Erdoğan ya da Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi, Ahmet’in, Mehmet’in, Fatma’nın Milletvekili olması değil.
 Asıl oylanacak şey;
Mevcut tek adamlık Cumhurbaşkanlık sistemine mi devam edilsin, yoksa yeniden çoğulcu parlamenter sisteme mi dönülsün.
Bilinçli seçmenler bu tercihe göre oy vereceklerdir.
Alınan seçim kararı ülkemize hayırlı olsun.
 
 
Cengiz Ceylan 
Eğitimci Yazar
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.