Cengiz Ceylan
Köşe Yazarı
Cengiz Ceylan
 

UNUTULAN ENFLASYON

Her ne kadar da depremler başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere çok sayıda ilimizi etkilemiş olsa da, yaşanılan ölümler ve yaralanmaların, yıkımların acısıyla maddi ve manevi olarak hepimiz güçlü bir sarsıntı yaşadık. Her şeye rağmen İnsanlar işlerini, güçlerini bıraktılar, tedavilerini yarıda kestiler ve yardıma koştular. Lokmaları boğazlarından geçmedi depremzedelere gönderdiler. Bu arada zam yapmak için fırsat kollayanlar için deprem tam anlamıyla gönüllerine göreydi. Ahlaki değerlerini, vicdanlarını yok sayarak yapabildikleri kadar zam yaptılar. Semt pazarlarında fiyatı on liradan az olan sebze ve meyve kalmadı. Domatesin fiyatı 30 ila 40 Tl arasında fiyatlandırılırken, bir kilo kıl biberin kilosu 90 TL. Oldu. Zincir marketlerde zaten sebze meyve fiyatları el yakıyor. Halde aldıkları sebze ve meyveleri aldıklarının en az iki ila üç, hatta dört katı fiyata satıyorlar. Nerdeyse raflarında zam görmeyen ürün kalmadı. Et ve Balık fiyatları da aldı başını gitti. Et fiyatlarındaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Kasaplarda ve marketlerde et fiyatları adeta roket gibi yükseldi. Kasaplarda; Dana Kuşbaşı: 280-300 TL, Dana Kıyma: 280-300 TL’den satılırken marketlerde ise et fiyatları daha da yüksek.  Balık fiyatları ve tavuk eti fiyatları da zam üstüne zam gördüler. Hele balık fiyatlarına bakmak bile insanı ürkütür oldu. Yılbaşından beri sadece et ürünleri zam görmedi. İğneden ipliğe her şeye zam yapıldı. Yapılan bu zamlar enflasyon artışını devam etmesine sebep oldu.   Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyonun 2023 yılsonunda yüzde 22,3 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" demişti. Oysa daha 2023 yılının ilk ayında %6,65, Şubat ayında ise % 3,15 olan enflasyon rakamlarına göre hükümet 12 aylık tahmini enflasyonun yarısı ilk iki ayda gerçekleşti.   Yani hükümet yine enflasyonla baş edemeyeceğini bir kez daha göstermiş oldu. Durum gösteriyor ki hem 23 Mart günü başlayacak olan oruç nedeniyle, hem de önümüzdeki günlerde depremin yaratacağı etki ve seçim ekonomisi sebebiyle bu fiyatlar artmaya devam edeceği kaçınılmaz, enflasyon iyiden iyiye azmış olacak..   Vatandaş önce Kahramanmaraş ve Hatay depremi, arkasından İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yarattığı siyasi deprem sebebiyle kısa süreliğine gözardı ettiği enflasyon canavarının korkunçluğuyla tekrar yüzleşmeye ve her gün de enflasyonla yaşamaya devam edecek.     Cengiz Ceylan Eğitimci Yazar  
Ekleme Tarihi: 06 Mart 2023 - Pazartesi

UNUTULAN ENFLASYON

Her ne kadar da depremler başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere çok sayıda ilimizi etkilemiş olsa da, yaşanılan ölümler ve yaralanmaların, yıkımların acısıyla maddi ve manevi olarak hepimiz güçlü bir sarsıntı yaşadık. Her şeye rağmen İnsanlar işlerini, güçlerini bıraktılar, tedavilerini yarıda kestiler ve yardıma koştular. Lokmaları boğazlarından geçmedi depremzedelere gönderdiler.

Bu arada zam yapmak için fırsat kollayanlar için deprem tam anlamıyla gönüllerine göreydi. Ahlaki değerlerini, vicdanlarını yok sayarak yapabildikleri kadar zam yaptılar. Semt pazarlarında fiyatı on liradan az olan sebze ve meyve kalmadı. Domatesin fiyatı 30 ila 40 Tl arasında fiyatlandırılırken, bir kilo kıl biberin kilosu 90 TL. Oldu. Zincir marketlerde zaten sebze meyve fiyatları el yakıyor. Halde aldıkları sebze ve meyveleri aldıklarının en az iki ila üç, hatta dört katı fiyata satıyorlar.

Nerdeyse raflarında zam görmeyen ürün kalmadı.

Et ve Balık fiyatları da aldı başını gitti. Et fiyatlarındaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Kasaplarda ve marketlerde et fiyatları adeta roket gibi yükseldi.

Kasaplarda; Dana Kuşbaşı: 280-300 TL, Dana Kıyma: 280-300 TL’den satılırken marketlerde ise et fiyatları daha da yüksek.

 Balık fiyatları ve tavuk eti fiyatları da zam üstüne zam gördüler. Hele balık fiyatlarına bakmak bile insanı ürkütür oldu.

Yılbaşından beri sadece et ürünleri zam görmedi. İğneden ipliğe her şeye zam yapıldı. Yapılan bu zamlar enflasyon artışını devam etmesine sebep oldu.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyonun 2023 yılsonunda yüzde 22,3 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" demişti. Oysa daha 2023 yılının ilk ayında %6,65, Şubat ayında ise % 3,15 olan enflasyon rakamlarına göre hükümet 12 aylık tahmini enflasyonun yarısı ilk iki ayda gerçekleşti.

 

Yani hükümet yine enflasyonla baş edemeyeceğini bir kez daha göstermiş oldu.

Durum gösteriyor ki hem 23 Mart günü başlayacak olan oruç nedeniyle, hem de önümüzdeki günlerde depremin yaratacağı etki ve seçim ekonomisi sebebiyle bu fiyatlar artmaya devam edeceği kaçınılmaz, enflasyon iyiden iyiye azmış olacak..

 

Vatandaş önce Kahramanmaraş ve Hatay depremi, arkasından İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yarattığı siyasi deprem sebebiyle kısa süreliğine gözardı ettiği enflasyon canavarının korkunçluğuyla tekrar yüzleşmeye ve her gün de enflasyonla yaşamaya devam edecek.

 

 

Cengiz Ceylan

Eğitimci Yazar

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.