19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024
Mustafa Arslan
Köşe Yazarı
Mustafa Arslan
 

TEMİZ BİR GEBZE ÇOK MU ZOR?

Yıllarını Gebze’ye adamış bir vatandaş olarak Gebze’de gördüğüm her olumsuzluğa gazeteci gözü ile bakmayı tercih ederim. Çoğu zaman da haber yaparım. Trafik, sorunların başında gelir. Otopark sorunu ise bir tülü çözülemedi. Yolun iki tarafına da park eden araçların yanı sıra dörtlüyü yakıp ikili-üçlü park edenlere uyuz olurum. Hele ki uyardığınızda ukalalık yapanlar hepten sinirlerimi bozar. Son zamanlarda üzülerek belirteyim ki bu sürücüler arasına kadınların fazlaca katıldığını söyleyebilirim. Yani Gebze’de bir gelenek var, aracın dörtlüsünü yakınca her tarafa park edebiliyorsun gibi bir kötü alışkanlık olmuş.  Bu kötü alışkanlıktan da öyle çok da kısa sürede geçecek gibi görünmüyor. Zira, azalması gereken sorun her geçen gün daha da artıyor. Aslında trafik ihlalleri konusunda her vatandaşa sorumluluk verilmeli ve yanlış parkların polis haber merkezine görüntülü olarak bildirilmesi ve ceza kesilmesi gerekir. Bu işi suiistimal eden ve yanlış kullanan telefon sahibi de ayrıca ceza almalı. Gebze’de hemen herkesin gördüğü ama kimsenin de rahatsız olmadığı veya “Söylesen ne olacak” dediği bir konuya dikkat çekmek istiyorum. O da temizlik konusu. Bir süredir Gebze’de bu işin yeterince iyi yapılmadığını görüyorum. Burada amaç asla adam gibi sabahın erken saatlerinde sokak ve caddeleri süpüren, çöpleri toplayan ve yağmur-çamur demeden kamyonun arkasında dolaşan insanların yaptığı işi küçümsemek veya eleştirmek değil, aksine bu insanların da işini kolaylaştırabilecek çözümler bulmaktır. Örneğin, gezdiğiniz her bölgede iyice gözlemleyin ya çöpler zamanında toplanmıyor, ya da trafiğin en sorunlu olduğu zamanda çöp kamyonları sokağa çıkıyor. Veya sadece konteynerde ne varsa alıp gidiliyor, çöp kutularının, konteynerlerinin etrafı içler açısı….Kimisi eski yatağını-yorganını atmış bir haftadır duruyor öylece…Kimisi eski bir çekyat atmış, yarısı parçalanmış götürülmüş, yarısı ise kokma noktasına gelmiş. Ekmek ve yemek atıklarını kedi ve köpeklerin de çevreye yaydığını düşünürseniz özellikle güneşli günlerde durum daha da vahim oluyor. Aslında sahaya baktığınızda herkes çok çalışıyor gibi görünüyor ama demek ki sistemde bir sıkıntı var. Onun da belediye ekipleri tarafından düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu kadar çok araç ve insanın sahada olduğu ve çalıştığı bir ortamda hala daha bir şeyler ters gidiyorsa sistemi düzeltmek lazım.  Her şeyden önce temizlik bir şehrin de markasıdır, Gebze dışından gelen insanlar için de Gebze’nin temizliği önemlidir. Marka olmak bir yana, temizlik alanında da kendimizi düzeltemezsek gelecekte daha büyük sorunlar yaşayabiliriz. Bugünden önlemini almamız gerekiyor. Çöp kutuları kokan, her tarafı  temizlikten uzak, süpürmeden başka bir şeyin yapılmadığı bir Gebze olmasın artık.  İşin özeti, her şey bir yana, bu şehirde yaşayan bir vatandaş olarak temiz bir Gebze’de yaşamak istiyorum, bu kadar imkana rağmen çok mu zor acaba?
Ekleme Tarihi: 12 Kasım 2021 - Cuma

TEMİZ BİR GEBZE ÇOK MU ZOR?

Yıllarını Gebze’ye adamış bir vatandaş olarak Gebze’de gördüğüm her olumsuzluğa gazeteci gözü ile bakmayı tercih ederim. Çoğu zaman da haber yaparım. Trafik, sorunların başında gelir. Otopark sorunu ise bir tülü çözülemedi. Yolun iki tarafına da park eden araçların yanı sıra dörtlüyü yakıp ikili-üçlü park edenlere uyuz olurum. Hele ki uyardığınızda ukalalık yapanlar hepten sinirlerimi bozar. Son zamanlarda üzülerek belirteyim ki bu sürücüler arasına kadınların fazlaca katıldığını söyleyebilirim. Yani Gebze’de bir gelenek var, aracın dörtlüsünü yakınca her tarafa park edebiliyorsun gibi bir kötü alışkanlık olmuş.  Bu kötü alışkanlıktan da öyle çok da kısa sürede geçecek gibi görünmüyor. Zira, azalması gereken sorun her geçen gün daha da artıyor. Aslında trafik ihlalleri konusunda her vatandaşa sorumluluk verilmeli ve yanlış parkların polis haber merkezine görüntülü olarak bildirilmesi ve ceza kesilmesi gerekir. Bu işi suiistimal eden ve yanlış kullanan telefon sahibi de ayrıca ceza almalı.

Gebze’de hemen herkesin gördüğü ama kimsenin de rahatsız olmadığı veya “Söylesen ne olacak” dediği bir konuya dikkat çekmek istiyorum. O da temizlik konusu. Bir süredir Gebze’de bu işin yeterince iyi yapılmadığını görüyorum. Burada amaç asla adam gibi sabahın erken saatlerinde sokak ve caddeleri süpüren, çöpleri toplayan ve yağmur-çamur demeden kamyonun arkasında dolaşan insanların yaptığı işi küçümsemek veya eleştirmek değil, aksine bu insanların da işini kolaylaştırabilecek çözümler bulmaktır.

Örneğin, gezdiğiniz her bölgede iyice gözlemleyin ya çöpler zamanında toplanmıyor, ya da trafiğin en sorunlu olduğu zamanda çöp kamyonları sokağa çıkıyor. Veya sadece konteynerde ne varsa alıp gidiliyor, çöp kutularının, konteynerlerinin etrafı içler açısı….Kimisi eski yatağını-yorganını atmış bir haftadır duruyor öylece…Kimisi eski bir çekyat atmış, yarısı parçalanmış götürülmüş, yarısı ise kokma noktasına gelmiş. Ekmek ve yemek atıklarını kedi ve köpeklerin de çevreye yaydığını düşünürseniz özellikle güneşli günlerde durum daha da vahim oluyor. Aslında sahaya baktığınızda herkes çok çalışıyor gibi görünüyor ama demek ki sistemde bir sıkıntı var. Onun da belediye ekipleri tarafından düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu kadar çok araç ve insanın sahada olduğu ve çalıştığı bir ortamda hala daha bir şeyler ters gidiyorsa sistemi düzeltmek lazım. 

Her şeyden önce temizlik bir şehrin de markasıdır, Gebze dışından gelen insanlar için de Gebze’nin temizliği önemlidir. Marka olmak bir yana, temizlik alanında da kendimizi düzeltemezsek gelecekte daha büyük sorunlar yaşayabiliriz. Bugünden önlemini almamız gerekiyor. Çöp kutuları kokan, her tarafı  temizlikten uzak, süpürmeden başka bir şeyin yapılmadığı bir Gebze olmasın artık.  İşin özeti, her şey bir yana, bu şehirde yaşayan bir vatandaş olarak temiz bir Gebze’de yaşamak istiyorum, bu kadar imkana rağmen çok mu zor acaba?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.