Mustafa Arslan
Köşe Yazarı
Mustafa Arslan
 

Trabzonspor’un Kente Kattıkları…

Bir süredir Trabzonspor’un şampiyonluğunu kutluyoruz. 38 yıl aradan sonra gelen kutlamalar inanılmaz görüntülere sahne oluyor. İyi bir Trabzonspor taraftarı olduğumuz için bugüne kadar oynana bütün maçları, yapılan tüm etkinlikleri televizyonlardan da olsa takip etmeye çalıştık. Trabzonspor ve Abdullah Avcı bunu fazlasıyla hak etti. Daha ocak ayında bile puan farkı 15’in üzerine çıkınca bu sene Trabzonspor’un şampiyonluğunu herkes kabul etti. Ama şampiyonluk sonrası buna rağmen kendi başarısızlıklarını başkalarına yıkmaya çalışan bazı rakip kulüp başkanlarının ise söylediklerini zaman zaman kendi taraftarları bile anlayamadı. Bu şampiyonluk üzerine çok şeyler yazılacak ama bu işin bir de başka boyutu var. O da bir başarının, bir futbol takımının kente ve bölgesine kattı marka değer ve ekonomik katkı. Bayram öncesinden beri sadece Trabzon değil, Giresun, Rize ve hatta Artvin ve Gümüşhane illerinde bile büyük hareketlilik yaşanıyor. Tüm oteller ve konaklama beldeleri dolu ve herkes çılgınca memleketinde tatil yapmanın ve para harcamanın yolunu arıyor. İç turizme olan katkıları çok büyük. Trabzon’daki otellerde yer bulamadığı için onlarca kişinin Giresun’daki otellerde konaklayarak bir sonraki gün Trabzon’a geçtiğini biliyorum. Ayrıca tatilini bu güne denk getirip, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin illerindeki çok sayıda Karadenizli de kutlamalar katıldı. Sadece bu iller değil, yurt içi ve yurtdışından binlerce insan bu kutlamaları bahane ederek memleketini ziyaret etti. Yüzbinlerce insanını iki aydır bu bölgede kaldığını, konakladığını, lokantalarda yemek yediğini bir düşenseniz esnafa olan katkısını siz düşünün. 1 milyon insanın sadece birer tane içme suyu aldığını düşünseniz bile inanılmaz bir rakam eder. Şimdi bu tabloyu Gebze’ye ve Gebzespor’a uyarlamayı düşünüyorum ama içim “Cız” ediyor. BAL Liginde bile beklediği başarıyı elde edemeyen Gebzespor’un bu şartlarda kente vereceği katkı ne olabilir. Bir zamanlar Gebzespor’la aynı grupta olan Ümraniyespor Süper Lige, Pendikspor ise birinci lige çıktı. Ümraniyespor 11 yılda 6 lig atlayarak buralara geldi. Bandırmaspor süper ligin kapısı zorluyor, Kocaelispor geçen yıl çıkıtğı birinci ligden düştü, Darıca GB üçüncü ligden düşmeyi son maçta kurtardı. Tayfunspor Bal ligine çıktı ama ne yapacağı belli değil…. Trabzonspor’un bu başarısını görünce futbolun sadece futbol olmadığını bir kez daha gördüm. Futbol aynı zamanda çok iyi bir sanayi, çok iyi bir turizm kapısı, çok iyi bir kaynaşma aracı, çok iyi de bir gelir kapısı olmuş. Bu başarıyı elde etmek için önce anlamak gerekiyor. Bu işler sadece parayla, imkanla ve siyasetle olmuyor. Kocaelispor ve Gebzespor bunun açık örneğidir. Millet başarılarla şehirleri ayağa kaldırırken, bizimkiler de Bosna’da TİKA’yı ziyaret ederek Gebzespor atkısı hediye etmişler….Ne büyük başarı (!) değil mi?
Ekleme Tarihi: 16 Mayıs 2022 - Pazartesi

Trabzonspor’un Kente Kattıkları…

Bir süredir Trabzonspor’un şampiyonluğunu kutluyoruz. 38 yıl aradan sonra gelen kutlamalar inanılmaz görüntülere sahne oluyor. İyi bir Trabzonspor taraftarı olduğumuz için bugüne kadar oynana bütün maçları, yapılan tüm etkinlikleri televizyonlardan da olsa takip etmeye çalıştık. Trabzonspor ve Abdullah Avcı bunu fazlasıyla hak etti. Daha ocak ayında bile puan farkı 15’in üzerine çıkınca bu sene Trabzonspor’un şampiyonluğunu herkes kabul etti. Ama şampiyonluk sonrası buna rağmen kendi başarısızlıklarını başkalarına yıkmaya çalışan bazı rakip kulüp başkanlarının ise söylediklerini zaman zaman kendi taraftarları bile anlayamadı.

Bu şampiyonluk üzerine çok şeyler yazılacak ama bu işin bir de başka boyutu var. O da bir başarının, bir futbol takımının kente ve bölgesine kattı marka değer ve ekonomik katkı. Bayram öncesinden beri sadece Trabzon değil, Giresun, Rize ve hatta Artvin ve Gümüşhane illerinde bile büyük hareketlilik yaşanıyor. Tüm oteller ve konaklama beldeleri dolu ve herkes çılgınca memleketinde tatil yapmanın ve para harcamanın yolunu arıyor. İç turizme olan katkıları çok büyük. Trabzon’daki otellerde yer bulamadığı için onlarca kişinin Giresun’daki otellerde konaklayarak bir sonraki gün Trabzon’a geçtiğini biliyorum. Ayrıca tatilini bu güne denk getirip, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin illerindeki çok sayıda Karadenizli de kutlamalar katıldı. Sadece bu iller değil, yurt içi ve yurtdışından binlerce insan bu kutlamaları bahane ederek memleketini ziyaret etti. Yüzbinlerce insanını iki aydır bu bölgede kaldığını, konakladığını, lokantalarda yemek yediğini bir düşenseniz esnafa olan katkısını siz düşünün. 1 milyon insanın sadece birer tane içme suyu aldığını düşünseniz bile inanılmaz bir rakam eder.

Şimdi bu tabloyu Gebze’ye ve Gebzespor’a uyarlamayı düşünüyorum ama içim “Cız” ediyor. BAL Liginde bile beklediği başarıyı elde edemeyen Gebzespor’un bu şartlarda kente vereceği katkı ne olabilir. Bir zamanlar Gebzespor’la aynı grupta olan Ümraniyespor Süper Lige, Pendikspor ise birinci lige çıktı. Ümraniyespor 11 yılda 6 lig atlayarak buralara geldi. Bandırmaspor süper ligin kapısı zorluyor, Kocaelispor geçen yıl çıkıtğı birinci ligden düştü, Darıca GB üçüncü ligden düşmeyi son maçta kurtardı. Tayfunspor Bal ligine çıktı ama ne yapacağı belli değil….

Trabzonspor’un bu başarısını görünce futbolun sadece futbol olmadığını bir kez daha gördüm. Futbol aynı zamanda çok iyi bir sanayi, çok iyi bir turizm kapısı, çok iyi bir kaynaşma aracı, çok iyi de bir gelir kapısı olmuş. Bu başarıyı elde etmek için önce anlamak gerekiyor. Bu işler sadece parayla, imkanla ve siyasetle olmuyor. Kocaelispor ve Gebzespor bunun açık örneğidir. Millet başarılarla şehirleri ayağa kaldırırken, bizimkiler de Bosna’da TİKA’yı ziyaret ederek Gebzespor atkısı hediye etmişler….Ne büyük başarı (!) değil mi?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.