19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024
Sevgi Töngel
Köşe Yazarı
Sevgi Töngel
 

GÜLÜMSEYEN ÖĞRETMEN OLMAK

Bir öğretmenin edinmesi gereken becerilerden en önemlisi gülümsemektir. Gülümsemek insanın sıcak tarafını sevgi tarafını gösterir. İçten bir gülümseme bilinçaltında gereksiz korkuların oluşmasının önüne geçer. Sizin gülümsemeniz karşınızdaki bireyi fark ettiğinizi değer verdiğinizi ona sevgi ve saygı ile yaklaştığınız ihsas ettirir. Önce sıcacık bir gülümsemeyle öğrencinizin sizi kalbine buyur etmesini sağlayacaksınız, sonra zamanla size güvenmeyi sevmeyi paylaşmayı, öğretecek, motive edecek, sorgulatacak, düşündüreceksiniz. İyi öğretmenler kitaptan değil yürekten öğretenlerdir unutmayalım. Gülümsemek, kalplerden içeri sızmak için insanoğlunun en etkili iletişim silahı! Ve öğretmenler de bu silahı bol bol kullanmalı Öğretmen dediğin ciddi olur. Disiplinli Olur. Yoksa sınıfta otorite kuramaz. Öğrenciler tepesine çıkar” diye geçirmediniz içinizden umarım. İnanınbir öğretmen olarak birlikte çalıştığım meslektaşlarımdan ve öğrencilerden en çok “ne kadar içten samimi güzel gülümsediğim” geribildirimini alıyorum. Ve hiçbir zaman otorite sorunu yaşamadım. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki, gülümsemek, aksine otoriteyi kuvvetlendiriyor, Gülümseyen insan güçsüzdür. Formülünü yıkmamız lazım hepimizin. Gülümseyen insan olgun insandır. Gerçek güç ondadır Bunun bilincinde olarak.Her ortamda bizim etkileşim içinde olmalıyız. Gülümsemenin gücü hakkındakiMeşhur bal satan-sirke satan hikâyesinihepiniz bilirsiniz! Hani suratsız bal satıcısının dükkânına tek bir kişi bile uğramazken, tatlı dilli, güler yüzlü sirke satıcısının dükkânı dolup taşar. İsterseniz dünyanın en etkili öğretme tekniklerini kullanın, asık bir suratla öğrencinizin kalbini kazanamazsınız. Siz öğrencilerinizin her gün sınıfaneşeli heyecanlı, hevesle gelmesini istemez misiniz?Sizin gülümsemeniz demek, öğrencilerinizin de gülümsemesi demek. Güler yüz gülleri açmış bahçe gibidir. Seyredene güzellik veri; güzellikler karşısında insan güzelleşir. Bizimtüm çabamız onları gülümsetebilmek, onları mutlu edebilmek için değil mi? Şöyle içten sıcacık bir gülümseme sınıfta neleri sağlıyor: Sınıfta pozitif ve samimi bir öğrenme ortamı oluşturuyor, öğrenci sormaktan ya da fikrini açıklamaktan korkmuyor Öğrencinin öğretmene ve ortama güven duymasını sağlıyor Öğrenci-öğretmen arasında duygusal bir bağ kuruyor, en ulaşılmaz öğrencilerle bile iletişim kurabilmenin anahtarı oluyor Öğrencinin sosyal-duygusal becerilerini geliştirmesine katkıda bulunuyor.   Gülmek Allah’ın insanlara verdiği hediyelerin en kıymetlisi en latifidir. Gülmek külfetli bir şey değildir. Fakat insana çok şey kazandırır. Göz açıp kapanıncaya kadar gecen zaman içinde meydana gelir, bazende bütün bir ömür boyu hatırası yaşanır. Gülmeken çok bir çocuğun gözlerinde gerçektir. En çok onlara yakışır. Gülüşleri ömürlük olsun.   OKIL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ SEVGİ TÖNGEL
Ekleme Tarihi: 17 Ağustos 2023 - Perşembe

GÜLÜMSEYEN ÖĞRETMEN OLMAK

Bir öğretmenin edinmesi gereken becerilerden en önemlisi gülümsemektir. Gülümsemek insanın sıcak tarafını sevgi tarafını gösterir. İçten bir gülümseme bilinçaltında gereksiz korkuların oluşmasının önüne geçer. Sizin gülümsemeniz karşınızdaki bireyi fark ettiğinizi değer verdiğinizi ona sevgi ve saygı ile yaklaştığınız ihsas ettirir. Önce sıcacık bir gülümsemeyle öğrencinizin sizi kalbine buyur etmesini sağlayacaksınız, sonra zamanla size güvenmeyi sevmeyi paylaşmayı, öğretecek, motive edecek, sorgulatacak, düşündüreceksiniz. İyi öğretmenler kitaptan değil yürekten öğretenlerdir unutmayalım.

Gülümsemek, kalplerden içeri sızmak için insanoğlunun en etkili iletişim silahı! Ve öğretmenler de bu silahı bol bol kullanmalı Öğretmen dediğin ciddi olur. Disiplinli Olur. Yoksa sınıfta otorite kuramaz. Öğrenciler tepesine çıkar” diye geçirmediniz içinizden umarım. İnanınbir öğretmen olarak birlikte çalıştığım meslektaşlarımdan ve öğrencilerden en çok “ne kadar içten samimi güzel gülümsediğim” geribildirimini alıyorum. Ve hiçbir zaman otorite sorunu yaşamadım. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki, gülümsemek, aksine otoriteyi kuvvetlendiriyor, Gülümseyen insan güçsüzdür. Formülünü yıkmamız lazım hepimizin. Gülümseyen insan olgun insandır. Gerçek güç ondadır Bunun bilincinde olarak.Her ortamda bizim etkileşim içinde olmalıyız. Gülümsemenin gücü hakkındakiMeşhur bal satan-sirke satan hikâyesinihepiniz bilirsiniz! Hani suratsız bal satıcısının dükkânına tek bir kişi bile uğramazken, tatlı dilli, güler yüzlü sirke satıcısının dükkânı dolup taşar. İsterseniz dünyanın en etkili öğretme tekniklerini kullanın, asık bir suratla öğrencinizin kalbini kazanamazsınız. Siz öğrencilerinizin her gün sınıfaneşeli heyecanlı, hevesle gelmesini istemez misiniz?Sizin gülümsemeniz demek, öğrencilerinizin de gülümsemesi demek. Güler yüz gülleri açmış bahçe gibidir. Seyredene güzellik veri; güzellikler karşısında insan güzelleşir. Bizimtüm çabamız onları gülümsetebilmek, onları mutlu edebilmek için değil mi?

Şöyle içten sıcacık bir gülümseme sınıfta neleri sağlıyor:

  • Sınıfta pozitif ve samimi bir öğrenme ortamı oluşturuyor, öğrenci sormaktan ya da fikrini açıklamaktan korkmuyor

  • Öğrencinin öğretmene ve ortama güven duymasını sağlıyor

  • Öğrenci-öğretmen arasında duygusal bir bağ kuruyor, en ulaşılmaz öğrencilerle bile iletişim kurabilmenin anahtarı oluyor

  • Öğrencinin sosyal-duygusal becerilerini geliştirmesine katkıda bulunuyor.

 

Gülmek Allah’ın insanlara verdiği hediyelerin en kıymetlisi en latifidir. Gülmek külfetli bir şey değildir. Fakat insana çok şey kazandırır. Göz açıp kapanıncaya kadar gecen zaman içinde meydana gelir, bazende bütün bir ömür boyu hatırası yaşanır. Gülmeken çok bir çocuğun gözlerinde gerçektir. En çok onlara yakışır. Gülüşleri ömürlük olsun.

 

OKIL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ SEVGİ TÖNGEL

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.