İrem Tonbuloğlu
Köşe Yazarı
İrem Tonbuloğlu
 

Gut hastalığı nedir? Gut hastalığında nasıl beslenilir?

Halk arasında zengin hastalığı, padişah hastalığı diye tanımlanan gut hastalığı kanda ürik asit seviyesinin yükselmesi, böbreklerden atımının azalması veya vücutta ürik aside dönüşen pürin içeren yiyeceklerin (et, sakatat, kabuklu deniz ürünleri) aşırı alınmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Öncelikli belirtisi eklem ağrılarıdır. Genellikle ayak başparmağı eklemlerinde ağrılar gözükür. Eğer böbrek hastalığı gibi sebeplerden gut gelişmişse karın ağrısı, idrarda taş-kan gibi belirtiler de olabilir. Genellikle erkeklerde görülen gut hastalığı aynı zamanda pürin açısından zengin beslenen, aşırı alkol tüketen, böbrek hastalığı, yüksek kolesterol, obezite gibi gut oluşumuna yardımcı olabilecek hastalığı olan kişilerde görülebilir. Tüketilmemesi istenen besinler: o Alkol o Tam yağlı süt, tam yağlı peynirler o Yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler o Sakatatlar, şarküteri ürünler, av etleri (Kaz, ördek vb.) o Kabuklu deniz ürünleri o Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler, Hamur işi, pasta, kek vb. o Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler o Bal, reçel, marmelat, pekmez, şeker ve şekerli besinler, o Tereyağ, margarin, kuyruk yağ, Kaymak, krema, mayonez   Nasıl beslenilmeli? o Sık ve az az yemek yenmelidir. o Akut ataklar olduğunda pürin içeren besinler tüketilmemelidir. Akut ataklar ortadan kalktığında günde 60 g tüketilebilir. o Baklagil tüketimi de kısıtlanmalı, bir öğünde 6 kaşıktan fazla yenilmemelidir. o Ispanak, karnabahar gibi sebzeler 7-8 yemek kaşığından fazla, bezelye, kuşkonmaz, mantar 2 yemek kaşığında fazla tüketilmemelidir. o Diyetle alınan yağ, böbreklerden ürik asit atımını azalttığı için mutlaka kısıtlanmalıdır. o Böbreklerden atılımı artırmak için bol sıvı alınmalıdır. o Kuruyemiş ve mayalı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. o Eğer kişi fazla kilolu ise mutlaka bir diyetisyen eşlinde kilo vermesi sağlanmalıdır. o Çay, kahve tüketimi sınırlandırılmıyor. o Gazlı içeceklerin tüketimi gut riskini arttırabilir, sınırlandırılmalıdır.   Dyt.İrem Tonbuloğlu
Ekleme Tarihi: 14 Aralık 2021 - Salı

Gut hastalığı nedir? Gut hastalığında nasıl beslenilir?

Halk arasında zengin hastalığı, padişah hastalığı diye tanımlanan gut hastalığı kanda ürik asit seviyesinin yükselmesi, böbreklerden atımının azalması veya vücutta ürik aside dönüşen pürin içeren yiyeceklerin (et, sakatat, kabuklu deniz ürünleri) aşırı alınmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Öncelikli belirtisi eklem ağrılarıdır. Genellikle ayak başparmağı eklemlerinde ağrılar gözükür. Eğer böbrek hastalığı gibi sebeplerden gut gelişmişse karın ağrısı, idrarda taş-kan gibi belirtiler de olabilir.

Genellikle erkeklerde görülen gut hastalığı aynı zamanda pürin açısından zengin beslenen, aşırı alkol tüketen, böbrek hastalığı, yüksek kolesterol, obezite gibi gut oluşumuna yardımcı olabilecek hastalığı olan kişilerde görülebilir.

Tüketilmemesi istenen besinler:

o Alkol

o Tam yağlı süt, tam yağlı peynirler

o Yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler

o Sakatatlar, şarküteri ürünler, av etleri (Kaz, ördek vb.)

o Kabuklu deniz ürünleri

o Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler, Hamur işi, pasta, kek vb.

o Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler

o Bal, reçel, marmelat, pekmez, şeker ve şekerli besinler,

o Tereyağ, margarin, kuyruk yağ, Kaymak, krema, mayonez

 

Nasıl beslenilmeli?

o Sık ve az az yemek yenmelidir.

o Akut ataklar olduğunda pürin içeren besinler tüketilmemelidir. Akut ataklar ortadan kalktığında günde 60 g tüketilebilir.

o Baklagil tüketimi de kısıtlanmalı, bir öğünde 6 kaşıktan fazla yenilmemelidir.

o Ispanak, karnabahar gibi sebzeler 7-8 yemek kaşığından fazla, bezelye, kuşkonmaz, mantar 2 yemek kaşığında fazla tüketilmemelidir.

o Diyetle alınan yağ, böbreklerden ürik asit atımını azalttığı için mutlaka kısıtlanmalıdır.

o Böbreklerden atılımı artırmak için bol sıvı alınmalıdır.

o Kuruyemiş ve mayalı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

o Eğer kişi fazla kilolu ise mutlaka bir diyetisyen eşlinde kilo vermesi sağlanmalıdır.

o Çay, kahve tüketimi sınırlandırılmıyor.

o Gazlı içeceklerin tüketimi gut riskini arttırabilir, sınırlandırılmalıdır.

 

Dyt.İrem Tonbuloğlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.